Velikonoce po česku

Velikonoce po česku

Send by e-mail
  • České a moravské Velikonoce nezapřou, že prapůvodně, v předkřesťanských dobách, byly oslavou jarní rovnodennosti, probuzení přírody a vzniku nového života. Proto tu má tak silné místo vejce – vejce jako symbol plodnosti, úrodnosti a životní síly obecně. 
    Podle svérázné místní tradice, která je stále velmi živá, o velikonočním pondělí chlapci, muži a děti pomlázkou z vrbového proutí vyšlehají dívky i vdané ženy. Ty díky tomu „neuschnou“, budou zdravé, veselé a pilné po celý rok. A koledníky za jejich službu odmění krásně pomalovanými vejci. Malování nebo alespoň barvení vajíček je zábava, které se v Čechách a na Moravě o Velikonocích dodnes děvčata i ženy pilně věnují, ať už je pak rozdají koledníkům, nebo jimi jen vyzdobí dům. 
    O velikonočním pondělí jsou vejce samozřejmě neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Tradičně se připravovala plněná, smažená, přidávala se do omáček a nesměla chybět ve velikonoční nádivce. Pokud byste taky rádi oslavili Velikonoce dobrým vaječným jídlem, zkuste tradiční český recept na velikonoční nádivku.

    kdy?

  • 06. 04. 2017

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.