Svatojánská jídla

Svatojánská jídla

Send by e-mail
  • Svatý Jan je jeden z mála světců, kdy se jeho svátek slaví v den jeho narození, 24. června. Je patronem nejen vinařů, bednářů, hospodských, ale i tanečníků a zpěváků. Noc před svátkem svatého Jana Křtitele je opředena mnoha pověrami.  Tento křesťanský svátek slaví takřka celá Evropa, tyto oslavy navazují na dávné pohanské slavení letního slunovratu. Proto k nim patří ohně, symbolizující slunce. Málokdo ví, že k tomuto svátku patří i některá jídla, která byla považována za magická. Ještě v 19. století se věřilo, že tu noc vylézají zlí duchové a čarodějnice, které je třeba zahnat. Nejlepším magickým prostředkem byl mladý jarní česnek. Chlebem s česnekem se krmil dobytek, drůbeži se ten večer přidával do vody k pití. Lidé si před zapálením ohňů dávali silnou česnečku, aby je zlí duchové minuli a čarodějnice neodtáhly. Z pečeného česneku a másla se dělala výborná svatojánská pomazánka, která se napěchovala do vykrojeného, čerstvě pečeného bochníku chleba a ten se potom krájel a mazal u ohně po celý magický večer. Svatojánská noc bývala nejen plná magie, ale i erotiky. Možná, že právě nadměrná konzumace česneku byla tou pravou přírodní antikoncepcí.



    Máte chuť na česnečku?  Zkuste recept na: http://www.czechspecials.cz/recepty/polevky/krkonossky-oukrop

    kdy?

  • 22. 06. 2020

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.