Staročeská vánoční inspirace

Staročeská vánoční inspirace

Send by e-mail
  • Naši předkové slavili ještě před sto lety Vánoce jinak než my. Namísto smaženého kapra, řízků a bramborového salátu připravovali na Štědrý den jídla z luštěnin, hub, nakládaného zelí, ořechů nebo sušeného ovoce.  Štědrovečerní hostina ukončovala období půstu, a přestože se podávala vydatná a slavnostní jídla, maso bylo zapovězeno. V bohatších rodinách nebo v okolí rybníků byla na stole i ryba, typickým štědrovečerním jídlem ale až do dvacátého století nebyla.
     
    Jednoduchost a magie
     
    U večeře nesměla chybět ošatka s chlebem, která symbolizovala dostatek v nadcházejícím roce. Otec hospodář na začátku večeře chléb nakrájel, polil medem a nabídl stolovníkům. Později, v devatenáctém století, se místo chleba v některých krajích podávaly vánoční oplatky z mouky a vody, také polévané medem.
    Následoval pokrm z hrachu, fazolí, čočky nebo krup – jejich drobná a početná zrnka měla přivolat hojnost v příštím roce. Tradičně se podávala luštěninová polévka „štědračka“ a kroupový kuba s houbami. Obdobný magický význam přisuzovali naši předkové také máku a rádi ho přidávali do sladkých štědrovečerních jídel nebo pečiva.
     
    Vánoce bohatší a sladší
     
    Tradiční pecen chleba v bohatších rodinách postupně nahrazovala vánočka a velmi dlouhou tradici má také pečení perníčků. V průběhu devatenáctého století, jak se cukr a máslo stávaly dostupnější, se začalo těšit vzrůstající oblibě nejrůznější jemné vánoční pečivo. Tak se dostaly na náš stůl vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, vosí hnízda a další nesčetné druhy vánočního cukroví. Na některá výborná tradiční jídla se pozapomnělo, a to je škoda. Třeba makové vdolečky, které se připravovaly jako štědrovečerní dezert na Jičínsku a Bydžovsku, mohou být zajímavým kulinářským zpestřením letošních Vánoc.
     
    Vánoční peciválky s mákem
     
    Budeme potřebovat 500 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného másla, 70 g cukru, 1 vejce, špetku soli, ¾ kostky kvasnic a 2 dcl mléka.
    Zaděláme těsto, necháme vykynout. Vyválíme asi centimetrový plát a vykrajujeme z něj malá kolečka o průměru 4 cm. Z nich vyválíme kuličky, které klademe na plech vymazaný tukem. Do každé kuličky vymáčkneme důlek a necháme na plechu ještě deset minut kynout. Potom pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení vysypeme vdolečky do mísy a zalijeme je vařící vodou. Přikryjeme poklicí, protřepeme, a zhruba po dvaceti vteřinách vodu scedíme. Pak vdolečky v míse promastíme máslem a promícháme s mletým mákem a cukrem.
     

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 07. 12. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.