Špendlíky, myrobalány, mirabelky. Opomíjené ovoce

Špendlíky, myrobalány, mirabelky. Opomíjené ovoce

Send by e-mail
  • Na rozdíl od švestek většinou nezdobí naše zahrady, zato na ně často narazíme podél cest. Špendlíky, myrobalány a mirabelky –  zakulacené plody s aromatickou dužinou česká kuchyně neprávem upozaďuje. Tito příbuzní švestek se jim totiž chuťově zcela vyrovnají.



    Rozeznat od sebe tyto tři plody není pro laika snadné. Podél cest nejčastěji narazíte na myrobalán. Jeho plody jsou drobné, mívají žlutou či červenou barvu a nejsou příliš sladké. Mirabelky jsou o něco větší, mají nažloutlou barvu a jsou chutnější i sladší. Setkat se se špendlíkem je dnes vzácností. Tento plod, typický žlutou barvou, jemnou vůní a příjemnou nasládlou chutí, totiž v Čechách vymizel kvůli napadení šárkou (virové onemocnění rostlin). Několik původních starých stromů údajně zůstává na Moravě.



    To, co platí o české kuchyni, rozhodně neplatí o kuchyni francouzské. Kupříkladu v severofrancouzských Métách se sladkou vůní mirabelek vždy na konci srpna rozvoní celé město. Právě toto místo je proslavené pěstováním těch nejkvalitnějších plodů. Jejich příchod tam je dokonce opředen legendami. Do Lotrinska se v 15. století dostaly z jihovýchodní Asie. Regionu, ze kterého v té době vzešla Johanka z Arku, prý přinesly nezměrnou udatnost a prosperitu. Festival proto dodnes vzývá toto ovoce a nabízí k ochutnávce všechno, co je z něj možné vyrobit. A je toho skutečně hodně! Marmelády, koláče, pálenka, bonbony, džemy…
    Stejné lahůdky je samozřejmě možné připravit i u nás doma. Vyzkoušejte kupříkladu recept na kořeněný mirabelkový džem. A pokud nevíte, kde tyto plody sehnat vyzkoušejte aplikaci Na ovoce. Ta vám prozradí, kde ve vašem okolí toto ovoce právě dozrává a je volně a zdarma ke sklizni.
     

Kořeněný džem



     

postup

  • Vypeckované zralé ovoce nasypte do velkého hrnce a přisypte hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a vše zalijte vodou tak, aby všechny suroviny byly ponořené. Vodu přiveďte k varu a za občasného míchání ovoce zcela rozvařte (cca 30 min).
    Ještě horkou hmotu propasírujte přes hrubý cedník. Pyré pak zvažte a přidejte do něj stejné váhové množství cukru. Opět vše přiveďte k varu a krátce povařte. V malé misce pak smíchejte pektogel s vanilkovým cukrem a následně vmíchejte do pyré. Na chladný talířek pak kápněte trochu džemu. Pokud za chvilku ztuhne, je hotový. Jemně nastrouhaný zázvor a Tuzemák do něj vmíchejte těsně předtím, než džem vlijete do vypařených sklenic. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě kolem 80 stupňů Celsia.

     

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

-

Ingredience

  • 1 kg mirabelek (myrobalánů, špendlíků)
    5 ks hřebíčku
    1 ks skořice
    1 lžička kyseliny citronové
    1 pektogel
    Cukr krupice – dle chuti a potřeby (špendlíky jsou kyselejší než ostatní plody)
    1 balíček vanilkového cukru
    Malý kousek čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
    50 ml Tuzemáku
    Voda

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu