Snídaně na Štědrý den - to je přece vánočka!

Snídaně na Štědrý den - to je přece vánočka!

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Vánočka

    Umíte si představit lepší štědrodenní snídani, než vánočku s kakaem? Vylepšit by to mohla leda vlastnoručně upečená vánočka, proto jsme pro vás připravili recept.  
     
    60 g droždí
    100–130 ml plnotučného mléka
    300 g hladké mouky + na poprášení
    200 g polohrubé mouky
    150 g másla, změklého
    120 g krupicového cukru
    větší špetka soli
    5 žloutků
    nastrouhaná kůra z 1 citronu
    1 lžíce citronové šťávy
    dřeň z vanilkového lusku
    100 g směsi rozinek, oříšků, mandlí předem namočených v rumu
    vejce na potření a plátky mandlí na posypání vánočky
     
    Droždí zalijte trochou mléka, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
    Máslo prošlehejte se zbylým cukrem, žloutky, solí, citronovou kůrou i šťávou a vanilkou. Poté přilijte vlažné mléko a opět prošlehejte. Žloutkovou směs vlijte do prosáté mouky a přidejte vzešlý kvásek. Těsto propracovávejte alespoň 10 minut dohladka. V průběhu hnětení můžete těsto lehce zaprášit moukou. Pak ho nechte aspoň hodinu kynout přikryté utěrkou na dvojnásobný objem.
     
    Do vykynutého těsta přidejte směs rozinek a oříšků, propracujte, rozválejte ho a rozdělte na devět stejných dílů. Z těch vyválejte stejně silné prameny.
     
    Vánočku začněte plést rovnou na připraveném plechu vždy od středu – bude pěkně souměrná. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů (video návod najdete třeba tady).

    Podélně uprostřed upleteného copu udělejte mělkou rýhu a do ní posaďte cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední patro upleťte ze dvou pramenů, položte jej na druhé patro a konce zahněte pod vánočku.
     
    Vánočku nechte na plechu 15–20 minut znovu nakynout. Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými plátky namočenými ve vodě. Do vánočky zapíchněte několik špejlí, aby se jednotlivá patra ‚nerozjela‘. Prvních 10 minut pečte v troubě rozehřáté na 200 °C lehce dozlatova, poté snižte teplotu na 160 °C, vánočku přikryjte namočeným pečicím papírem nebo alobalem a pečte ještě asi 45 minut.

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 20. 12. 2016

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu