Romantika v kuchyni

Romantika v kuchyni

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Svatý Valentýn je za dveřmi. Nepatří sice mezi tradiční svátky, nabízí ale krásnou příležitost, jak udělat radost milovanému partnerovi nebo partnerce a trochu okořenit běžnou realitu. Pro ty, kdo mají rádi dobré jídlo a nevšední kulinářské zážitky, je to skvělý den na romantickou večeři ve dvou. Nádhernou oslavu svátku zamilovaných můžete letos zažít třeba v restauraci Le Jardin v Českém Krumlově nebo v Piano Nobile na Chateau Mcely, romantickém zámku nedaleko Prahy. A pokud byste to nestihli přímo 14. února, nevadí. Menu pro zamilované většina restaurací nabízí po celý „valentinský“ týden.

    Afrodiziakální menu při svíčkách
    Na Chateau Mcely, ve špičkové restauraci Piano Nobile, bude šéfkuchař Honza Štěrba se svým týmem servírovat speciální valentinské menu plné afrodiziakálních surovin. Nesmějí chybět ústřice, lahůdka pověstná svou eroticky povzbudivou mocí. Podávat se bude také hovězí carpaccio s olejem z bílých lanýžů, losos „label rouge“ nebo bangladéšské krevety. Ve znamení smyslné lásky bude i dezert – silně afrodiziakální maliny špičkoví kuchaři připraví s pěnou z bílé čokolády a malinovým karamelem. Pro ty, kdo se nebojí romantiky nejvyšší intenzity, je tu možnost pronajmout si stůl ve Zlatém sále osvětleném sto a jednou svíčkou.
    Jednoduše, s překvapením
    Tak trochu jiný den se svým milovaným nebo milovanou můžeme zažít i doma. Stačí uvařit večeři, otevřít dobré víno, postavit na stůl třeba i jedinou svíčku… Mimořádnou atmosféru může navodit i nebeský dezert, který spojuje neobvyklou chuť růží s jahodami, smetanou a borůvkami. Recept nám poskytla zámecká restaurace Piano Nobile, vítěz ceny Maurerův výběr Grand restaurant 2014.

    Parfait z růží, jahodový tartar, jahodový prach, jahodová omáčka
    550 g vyšlehané smetany | 180 g krystalového cukru | 50 ml vody | 6 žloutků |
    4 jahody | 50 g sušených růžových květů v cukru | 1 jahoda sušená |
    5 g růžové vody
     
    Vodu s cukrem zahřejeme na 120 °C (teplota, při níž se cukr začíná měnit v karamel) a za stálého míchání lijeme vzniklou směs na žloutky, které vymícháme do vychladnutí. Poté ke směsi přidáme na-drobené sušené růže, růžovou vodu a na závěr zlehka vmícháme našlehanou smetanu. Parfait vložíme do formy a necháme zmrznout. Očištěné jahody povaříme s trochou cukru a rozmixujeme do hladké omáčky. Přidáme další jahůdky nakrájené na kousky a sušenou jahodu rozmělníme v hmoždíři na prach. Parfait servírujeme s poupaty mladých růží, borůvkami a jahodovými listy.
     
    foto: z knihy Poklad rodiny Mcely, Soffa magazín
     

    kdy?

  • 13. 02. 2017

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu