Rajčata mají příznivý vliv na organismus

Rajčata mají příznivý vliv na organismus

Send by e-mail
  • Dnes jsme se šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky zeptali právě na ně. Je pravda, že rajčata mají málo kalorií?



    Rajské jablíčko neboli rajče, je rostlina z čeledi lilkovitých, která pochází z Jižní Ameriky a na evropský stůl se dostala v 16. století. U nás se rajčata do podvědomí veřejnosti dostala až koncem 18. století, a to byla ještě obviňována, že škodí našemu organismu. Ukázalo se však, že opak je pravdou. Rajčata obsahují mnoho vysoce cenných látek, ovocný cukr, karoten, vitaminy A, C, B1 thiamin, B2, E, minerální látky železo, draslík, vápník, sodík a chlor. Kromě toho také kyselinu fosforečnou a osvěžující kyselinu citronovou a jablečnou. Sám se musím přiznat, že jako dítě jsem rajčata neměl rád. A až po čtyřměsíční stáži v Itálii jsem poznal, co vše se dá z této zeleniny připravit, a že jídla z rajčat mají vynikající chuť i příznivý vliv na lidské tělo. Jsou vhodná zejména pro lidi obézní, 100 gramů rajčat přestavuje pouze polem 19 kalorií. Rajčata snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Zvyšují i imunitu organismu, podporují činnost jater a regulují funkci ledvin. Při nákupu rajčat vybíráme dobře vybarvené plody a dáváme si pozor, aby nebyla nahnilá či plesnivá, nebo příliš měkká. Před zpracováním je vždy dobře omyjeme. Ve studené kuchyni se rajčata používají hlavně jako součást salátů, do předkrmů nebo i jako samostatný předkrm. V teplé kuchyni se hodně využívají do omáček, ragú a hlavně na těstoviny, z nichž jsou asi nejznámější špagety alla bolognese. Dále je používáme různě zapečená jako teplý předkrm, jako samostatné bezmasé jídlo zapečená s různou zeleninou a bramborami, nebo grilovaná jako přílohu k masu a také do teplých polévek.

    A rád se s Vámi podělím o jednoduchý a rychlý recept pro 4 osoby na zapečené brambory s rajčaty a smetanou.

     

Zapečené brambory s rajčaty a smetanou

postup

  • Pekáček, nebo zapékací misku vymažeme máslem, oloupané brambory nakrájím na plátky a rozložíme na dno, osolíme, opepříme a poklademe plátky oloupaných rajčat.  Takto střídavě vrstvíme do vyčerpání všech surovin, končíme vrstvou rajčat. Do smetany přidáme nastrouhaný sýr a promícháme, zalijeme tím brambory s rajčaty a dáme zapéct do trouby při teplotě 180 °C asi půl hodiny. Poté servírujeme na talíř. Vhodné je podávat třeba s rajčatovým salátem s jarní cibulkou. 

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

4

Ingredience

  • 800 g uvařených brambor ve slupce 
    8g  soli
    5g bílého pepře
    80g eidamského sýra 
    400g  oloupaných rajčat
    50g másla
    150g smetany 
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.