Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!

Send by e-mail
  • Silná vůně květů černého bezu přímo vybízí k tomu, abychom si ji uchovali na zamračenější dny. Dá se z nich vyrobit sirup, čaj, limonáda či šťáva, můžete je obalit v těstíčku a osmažit, nebo použít jako náplň do bylinných pytlíčků.
     
    O mimořádných vlastnostech černého bezu svědčí rčení „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ i téměř zapomenutý zvyk darovat nevěstě bezovou sazenici, aby si ji mohla vysadit k novému příbytku. Koneckonců pro Slovany byl černý bez posvátným stromem.
     
    Sušené i čerstvé květy léčí chřipku, angínu, kašel či rýmu. Látky v nich obsažené čistí krev, usnadňují vykašlávání, snižují teplotu, jsou močopudné a vyvolávají pocení. A jak si je užít co nejpříjemněji?
     
    Zkuste třeba bezinkový sirup. Do 1,2 litrů vody nasypte 1,5kg cukru a svařte. Pak do roztoku vložte 20 bezinkových květenství, plátky nakrájené z 1 citronu a 2 lžičky kyseliny citronové. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak sirup sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijeme do vymytých lahví. Skladujte v ledničce.
     
    Za ochutnání stojí také kosmatice, staročeské smažené jídlo. Ze dvou vajec, špetky kypřicího prášku, dvou lžic mléka a třech lžic hladké mouky připravte těsto, konzistencí by mělo připomínat těstíčko na palačinky. Utrhněte čtyři velké květy bezu, vyklepejte je a namočte je v těstíčku (držte je přitom za stopku). V pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a květy tři minuty smažte dozlatova. Osmažené kosmatice odkládejte na papírové utěrky a podávejte poprášené moučkovým cukrem. Pokud dáváte přednost slané variantě, můžete přidat do těstíčka strouhaný sýr a kosmatice podávat s česnekovým dipem.
     
    Kvítky bezu můžete také nasypat na pečeni – krásně ji provoní. Perfektně se hodí i ke zdobení dezertů a sladkých jídel, třeba jahodových pohárů nebo knedlíků.
     
    V případě, že se rozhodnete květy bezu nasušit, tak je rozprostřete v tenké vrstvě, nebo zavěste za stopky. Až budou květy proschlé, odstraňte případné hnědé kvítky. Usušenou bylinu skladujte v tmavé uzavíratelné nádobě a používejte ji k vaření čaje.
     

    kdy?

  • 10. 06. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.