Posel nového jara

Posel nového jara

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Ještě před nedávnem jsme při prvních jarních procházkách při okraji lužních lesů v té záplavě svěže zelených listů jen šlapali. A divili se drobným bílým květům domnělé přerostlé konvalinky. Když se nám povedlo listy rozdrtit podpatkem, znatelná vůně měla podobu nesmyslné myšlenky: „… kdo by si tady, v lese, dělal topinky?!“.
    Po pár letech jsme na stejných plochách zeleného porostu mohli vidět spoustu těch, kteří listy žnuli a po hromadách ukládali do pytlů. Jistě jste už pochopili, že tehdy přehlíženou, dnes vzývanou rostlinou je medvědí česnek. Ale pozor, většina ploch má své vlastníky, takže samosběr medvědího česneku není samozřejmostí. Je vždy dobré se předem důkladně poinformovat.
    Tahle aromatická bylina se pyšní jemnější chutí, jestli to jde o česneku říci, než má její kuchyňský příbuzný. Patrná chlorofylová stopa totiž důraz přítomných silic poněkud tlumí. Jeho popularita dosáhla v krátkém čase výše, vyvolala její cílené pěstování.
    Než omyjeme a nasekáme první listy, řekněme si něco o zdravotních účincích téhle svým způsobem zázračné byliny. Krátce řečeno, lepší by bylo vyjmenovat ty neduhy, které tlumit či léčit nepomáhá. Seznam toho, proti čemu prospívá, zahrnuje desítky chorob. Od aterosklerózy po žlučník, seřazeno alfabeticky.
    Naším tématem je ale použití medvědího česneku v gastronomii. Je široké, od prostého posypání chleba s máslem či jednoduchých pomazánek typu pažitkové, přes polévky, saláty a prakticky všechny receptury, kde se používá běžný kuchyňský česnek. Lze z něj připravit špenát, parádu dělá i třeba v rizotech.  Když se kulminace jeho vegetačního cyklu potká s Velikonocemi, je úžasným doplňkem tradičních nádivek.
    Jeho nevýhodou je krátká doba vegetace. Ovšem dnes si umíme poradit. Pro jeho uchování a delší čas využití existují nejrůznější techniky. Připravuje se z něho pesto, z bobulí po odkvětu aromatický olej. Vcelku úspěšně lze česnek medvědí i zmrazit.
    Když před pár lety připravila jedna pražská restaurace menu pro oslavu získání „Biba“, jeho asi nejzajímavější položkou bylo mimořádné dušené telecí lýtko s pyré z medvědího česneku a jarní smržovou omáčkou.
    Nebudu rozepisovat konkrétní receptury, těch naleznete stovky. Zmíním jen jeden příklad. Toho, co umí nabídnout třeba takový krém z divokého česneku:
    „Hustá polévka v živé barvě zelených listů lákala již na pohled. On medvědí česnek není v podstatě žádný chuťový elegán, jeho síla spočívá v intenzitě a jisté obhroublosti. Ovšem úkolu vyslance jarní gastronomické sezóny se zhostil mimořádně. Výsledkem byl mírně natrpklý, šťavnatý důraz polévky umocněný svojskou panovačností vyzrálého sýra a vyhlazený druhou komponentou, špekem provoněným toastem“.
     
    Autor: Milan Ballik
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu