Poklady krkonošské kuchyně

Poklady krkonošské kuchyně

Send by e-mail
  • Zima je v plném proudu a nejen v Krkonoších panují ideální sněhové podmínky lákající k zimním radovánkám nebo vycházkám zasněženou krajinou národního parku. Zima v Krkonoších umí být okouzlující nejen pro milovníky lyžování, ale i pro gurmány, kteří rádi ochutnávají krajové speciality. A v tomto ohledu má oblast nejvyšších českých hor rozhodně co nabídnout. Pokud se sem vypravíte, nenechte si ujít některou z místních specialit, nebo si ji zkuste sami doma připravit.

    Jednoduché a chutné jsou Krkonošské sejkory, pečené zlatohnědé placky z mouky, brambor, sádla, vejce a bylinek. Tradiční sladkou krajovovou pochoutkou jsou pak bezesporu škubánky, jinak též kucmoch. Uvařené brambory zasypané moukou a zalité trochou vody se rozmačkají a rozmíchají tak, aby vzniklo tuhé a hladké těsto. Z tohoho těsta se pak lžící namočnou v rozpuštěném sádle vykrajují škubánky, zdobí se mákem, případně tvarohem a moučkovým cukrem. Tradiční sladkou pochoutkou na mnoha horských chatách jsou také kynuté borůvkové knedlíky s tvarohem a cukrem. Vynikající jsou též krkonošské špecle s uzeným masem, zelím a smaženou cibulkou, které můžete ochutnat v certifikované restauraci - v Richtrových boudách u Pece pod Sněžkou.

    Ryzím pokladem krkonoššské kuchyně je pak hustá polévka s pikantně nakyslou chutí a houbami nazývaná krkonošské kyselo. To si můžete vyzkoušet připravit doma podle našeho receptu nebo ho můžete ochutnat v několika certifikovaných restauracích Czech Specials v Krkonoších, mimo jiné i v půvabném prostředí Horského hotelu Friesovy Boudy poblíž Strážného. Mezi tradiční krajové speciality patří také krkonošský oukrop - nenáročná česneková polévka.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.