Zima je v plném proudu a nejen
v Krkonoších panují ideální sněhové podmínky lákající k zimním radovánkám nebo vycházkám zasněženou krajinou národního parku. Zima v Krkonoších umí být okouzlující nejen pro milovníky lyžování, ale i pro gurmány, kteří rádi ochutnávají krajové speciality. A v tomto ohledu má oblast nejvyšších českých hor rozhodně co nabídnout. Pokud se sem vypravíte, nenechte si ujít některou z místních specialit, nebo si ji zkuste sami doma připravit.
Jednoduché a chutné jsou
Krkonošské sejkory, pečené zlatohnědé placky z mouky, brambor, sádla, vejce a bylinek. Tradiční sladkou krajovovou pochoutkou jsou pak bezesporu
škubánky, jinak též kucmoch. Uvařené brambory zasypané moukou a zalité trochou vody se rozmačkají a rozmíchají tak, aby vzniklo tuhé a hladké těsto. Z tohoho těsta se pak lžící namočnou v rozpuštěném sádle vykrajují škubánky, zdobí se mákem, případně tvarohem a moučkovým cukrem. Tradiční sladkou pochoutkou na mnoha horských chatách jsou také
kynuté borůvkové knedlíky s tvarohem a cukrem. Vynikající jsou též
krkonošské špecle s uzeným masem, zelím a smaženou cibulkou, které můžete ochutnat v certifikované restauraci - v
Richtrových boudách u Pece pod Sněžkou.
Ryzím pokladem krkonoššské kuchyně je pak hustá polévka s pikantně nakyslou chutí a houbami nazývaná
krkonošské kyselo. To si můžete vyzkoušet připravit doma podle našeho
receptu nebo ho můžete ochutnat v několika certifikovaných restauracích Czech Specials v Krkonoších, mimo jiné i v půvabném prostředí
Horského hotelu Friesovy Boudy poblíž Strážného. Mezi tradiční krajové speciality patří také
krkonošský oukrop - nenáročná česneková polévka.