Podzim – čas na českou klasiku

Podzim – čas na českou klasiku

Send by e-mail
  • O české kuchyni se říká, že má více podzimních a zimních receptů, než těch jarních a letních. Pravdou je, že variace kořenové zeleniny, cibule, dušeného zelí, červeného masa, smetany nebo knedlíků chutnají v chladných dnech ještě o něco lépe než v těch horkých. Navíc na podzim můžeme snáze využít čerstvé houby a zvěřinu, se kterými umí klasická česká kuchyně pravé zázraky. A tak ukliďme plavky na samé dno skříně a zpříjemněme si potemnělé dny dokonalým tradičním jídlem!  

    Houbová omáčka

    900 g čerstvých lesních hub
    500 ml smetany (minimálně 31 %)
    1 lžíce nasekané pažitky
    1 velká cibule
    500 ml mléka
    sůl
    1 lžíce másla
    2 lžíce octa
    Pepř
     

    Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme pokrájené houby a lehce orestujeme. Osolíme a opepříme.
    Přidáme ocet a necháme ho odpařit, přilijeme mléko, stáhneme plamen a vaříme 15 minut. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme ještě 4 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s knedlíkem. Na talíři posypeme omáčku pažitkou.
     
    Zdroj: Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně
     
     
    Kančí kýta se šípkovou omáčkou
     
    1 kg masa z kančí kýty
    100 g slaniny
    2 lžíce pokrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    1 menší cibule
    5 zrnek pepře
    3 zrnka nového koření
    malý kousek bobkového listu
    60 ml červeného vína
    citronová štáva i kůra
    sůl
    cukr
    3 lžíce šípkové zavařeniny
    1 lžíce másla
    1 lžíce hladké mouky

     
    Marináda:
    250 ml vinného octa
    250 ml vody
    3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    2 – 3 zrnka jalovce
    3 zrnka pepře
    2 zrnka nového koření
    špetka tymiánu a soli

     
    Maso z kýty zbavíme tuku a blan, opláchneme je a vložíme na dva až pět dnů do připravené marinády. Denně je v marinádě obracíme.
    Drobně pokrájenou slaninu rozškvaříme do sklovita, přidáme čerstvou zeleninu i zeleninu z marinády, osmahneme, přidáme rozkrájenou cibuli a osušené maso na zelenině opečeme. K masu přidáme koření, kousek citronové kůry, podlijeme je částí marinády a částí vína, osolíme a dusíme do měkka. Měkké maso ze šťávy vyjmeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme ji do šťávy, přilijeme zbytek marinády a vína, přimícháme šípkovou zavařeninu a za stálého míchání povaříme. Omáčku dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Vyjmeme z omáčky koření a následně ji rozmixujeme. Necháme v ní prohřát pokrájené maso a podáváme s knedlíkem. 

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 10. 11. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.