Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Send by e-mail
  • Marie Úlehlová-Tilschová, Marie Janků-Sandtnerová a Anna Kofránková

    Mladá Československá republika se vzpamatovala z trýznivé poválečné situace. Zlatý věk, druhá polovina dvacátých let devatenáctého století pominul, rozjeté pohostinství opět poněkud ochrnulo.

    Ne tak se dělo v oblasti výchovy mladých dívek a jejich přípravy do života manželského. Hospodyňské školy existovaly a pracovaly dále, členky jejich učitelských sborů i samy ředitelky pilně pracovaly. Výsledkem potom byla řada kuchařských knih. Ovšem je třeba říci jedno. První dojem o jejich kvantu, nabytý možná díky nepřehledným řadám kuchařek a „kuchařek“, plnících regály knihkupectví dnes, není ten správný. Z per zmíněných dam vycházela dílka poučná, se širokým fundovaným záběrem témat. Zdaleka to nebyly tituly typu „… mňam a ham“, či „… blaho v hubě!“. 



    Na příkladu tří žen si ozřejmíme, s jakými záměry a ambicemi své tituly sepsaly. 
    Marie Úlehlová - Tilschová byla autorkou velice plodnou. V databázi Národní knihovny najdeme na její dílo bezmála stovku odkazů. Systematicky vyzdvihovala vyváženou, obsahově hodnotnou stravu, a už tenkrát se opírala o lokální zdroje surovin.  Samozřejmostí u ní byla sezónnost. 
    Ve Staročeské kuchařce se v patnácti oddílech knihy věnuje od polévek po nápoje všemu, co jedlého roste na polích a zahrádkách, i co k snědku existuje z říše živočišné. Zabývá se tou kterou surovinou v čase, například masu na jaře „vyčítá“ … více dnů, než klobás. Což znamená nevalný výběr sortimentu. Zmiňuje vnitřnosti a třeba hovězí, jako doplněk k ještě nedospělým mláďatům. Sestavila také podle sezónnosti návrhy jídelníčků pro roční období. 



    Velmi agilní byla také Marie Janků - Sandtnerová. Její Kuchařka rozpočtů a kuchařských předpisů patří i po letech do knihoven dnešních kuchařů. Státní odborná učitelka vaření a domácího hospodářství ji dedikovala „… všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů“. K prvnímu vydání pak napsala: „… jsem jista, že kniha bude bezpečnou oporou každé hospodyni…“. Patrně byla, neboť se do roku 1934 dočkala sedmi vydání.  

    Anna Kofránková, „státní učitelka odborné školy pro ženská povolání Spolku Ludmila v Čes. Budějovicích“ měla se svými Kuchařskými předpisy pro žákyně odborných škol i pro domácnost rovněž štěstí. Díky devátému vydání spisku v roce 1945 lze říci, že jím provedla naši gastronomii protektorátem. Po druhé světové válce navázala na zlatou éru dvacátých let XX. věku. Jenže tři roky nato přišel „vítězný únor“…
    Při pohledu zpět se dá říct totéž, co o dnešním množství vydávaných kuchařek. Ovšem rozdíl tu je, a veliký. Především proto, že všichni tehdejší autoři byli renomovanými odborníky, pedagogy a precizními ladiči receptur. A potom, zemských hospodyňských škol existovalo v jistou dobu na pět desítek. Jejich frekventantkami byla snad všechna mladá děvčata, co jich v zemi bylo. Navíc téměř všechna měla některou z vydaných kuchařských knih coby povinnou součást výbavy. 

    Autor: Milan Ballík
     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience