Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Send by e-mail
  • Zlatá éra československých kuchařů

    V rámci oslav vzniku naší republiky, které právě vrcholí, zmiňujeme a vyzdvihujeme vše pozitivní, proč se tedy nezmínit i o vývoji československého pohostinství. Jistě není bez zajímavosti a svého času znamenal cestu až ke hvězdám. 

    Když připravil Florian Zimmermann gastronomický koncept restaurace Praha pro československý pavilon na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu, netušil, že se stane hlavním hybatelem úspěchu, který znamenal pro restauraci, a tím i českou kuchařskou školu i naši kuchyni patrně vůbec nejvyšší uznání v poválečných časech. O to větší, že se zrodil v době, která pro naši zemi byla všechno, jen ne šťastná.

    My se dnes zaměříme na kuchaře, kteří Zimmermannovu ideu uvedli v praktický život. Nevíme o nich mnoho, tehdy se osobní úspěch moc nenosil. Něco málo však přece:



    Ladislav Koreček - v Bruselu působil na pozici, jíž se říkalo "vedoucí střediska výroby pro restauraci de Luxe". Vlastně tedy byl jejím šéfkuchařem.  Jako hlavní kuchař se pak objevil i v restauracích při EXPO 1967 v Montrealu i 1970 v Ósace. Doma pracoval postupně v pražských hotelích Alcron, Esplanade a International. Vynikající kuchař byl také autorem několika odborných knih: Česká zima a sváteční stůl, Československá kuchyně, Od Montrealu k Ósace, Receptář na úpravu šunky. 

    Antonín Srkala - působení v hotelích Alcron, Esplanade, Grand hotel Pupp, Intercontinental Praha či Imperial Ostrava vybrousilo jeho kuchařský talent i zkušenosti s vedením kolektivu. Což bylo důvodem k tomu, aby vedl týmy v kuchyních československých restaurací na čtyřech světových výstavách - Paříž 1937, Brusel 1958, Montreal 1967, Ósaka 1970. Jako autor či spoluautor je podepsán pod tituly Flambování a dochucování jídel u stolu, Moderní obsluha, Práce číšníka u stolu, Od Montrealu k Osace, 100 a 1 jídel z tlakového hrnce.

    Antonín Nestával - jeho domácím hřištěm byla kuchyně hotelu Intercontinental Praha, již dlouhý čas vedl.  Poté působil jako sous chef v hotelu Panorama Praha. Na EXPO 67 pracoval jako vedoucí střediska přípravy. Za všechny odborné publikace, kterých je autorem, zmiňme úspěšné, byť dnes často zavrhované Receptury teplých pokrmů.



    Jiří Petrák - dlouholetý šéfkuchař v hotelu Alcron. Jako jeden z pokračovatelů Zimmermannovy filozofie se zasloužil o neutuchající věhlas tamní restaurace, kde působil i poté, co šéfovský post opustil. V Bruselu byl členem party kuchyně pro restauraci de Luxe, v Montrealu se stal jejím šéfkuchařem. 

    Božena Bedrníčková - trochu ve stínu svých přece jen populárnějších kolegů si s nimi v ničem nezadala. Mimořádná vedoucí studené kuchyně v Alcronu byla vybrána už pro Brusel, tehdy jako „salátka“. O devět let později v Montrealu už vedla studenou kuchyni. Zapálenou pro svou práci zůstala až do samého konce, v kuchyni hotelu Alcron téměř dodýchala. 



    Jednou větou se musím zmínit i o dalším strůjci úspěchů, především montrealského. Nejde o konkrétní osobu, i když vlastně ano. Za v tom čase jedinečnými zařízeními v kuchyních stála firma ALBA Hořovice, resp. jeden každý její zaměstnanec.

    Autor: Milan Ballík s laskavou pomocí Marii Horníkové

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

     
    Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
     
    Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
    .