Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

Send by e-mail

  • Vilém Vrabec 

    Když Vilém Vrabec odcházel v roce 1961 do důchodu, netušili jsme, jak obrovský kus práce, a nakolik prospěšný, po sobě zanechává. A to nejen nám, odkaz jeho děl prošel a dosud jde celou kuchařskou Evropou. 

    Ale od začátku. Nechybělo mnoho a Vilém se stal výtvarníkem. Ekonomická situace rodiny Vrabcových však nedovolila syna na studiích vydržovat. Proto se po první světové válce vydává do Berlína. Získal práci coby aranžér tehdy největšího berlínského lahůdkářství Kempinski a navíc pracoval v kuchyni. Sice získal peníze, aby mohl studovat na soukromé výtvarné škole, což také učinil. Ovšem ani dvě práce nestačily na pokrytí studijních nákladů, Vilém je po roce donucen studia ukončit. Vrátil se do Prahy, získal práci u Lipperta jako aranžér výkladních skříní. Tu a tam se dostal i do kuchyně a předvedl některé finesy studené kuchyně, kterým se naučil. Tam někde zřejmě začal přerod aranžéra v kuchaře. Přišlo také období cestování a poznávání, už víceméně jen v oblasti pohostinství. Porozhlédl se v Rakousku, Německu i Švýcarsku a Londýně. Po návratu pracoval v Puppu, také v Esplanade v Mariánských lázních. 



    Klíčové pro jeho další profesní vývoj bylo angažmá v Ostravě. Tam se – jako kuchař Automatu Grand, ujal vedení kurzu na Obchodní akademii. Ale aranžérského! Původní touha, z níž se časem stal koníček, tedy znovu přišla ke slovu. A to tak, že veleúspěšně. Vrabec na jeho základě získal ministerský dekret na pořádání pravidelných kurzů – o vaření! S těmi se vydal na turné po vlasti. Jeho cílem bylo založení vlastního kuchařského učiliště. Díky turné získal potřebný kapitál, a v roce 1929 – jako osmadvacetiletý!, otevřel odborné kuchařské učiliště, kde se objevovaly i hvězdy tehdejší umělecké Prahy. V učilišti zůstal prakticky až do roku 1961, kdy odešel na odpočinek. Ovšem s jednou významnou změnou. Díky Únoru 1948 přestal být jeho majitelem a ředitelem. Naštěstí pro generace mladých adeptů gastronomie mu však dovolili tam v roli odborného učitele dále působit. 



    Ovšem Vilém Vrabec nebyl jen pedagog, ale také mimořádně plodný a výborný autor. Svou první knihu vydal v roce 1931 – šlo, tuším, o první vydání věhlasné Studené kuchyně. Do roku 2015, kdy naposledy vyšla jeho Velká česká kuchařka, proběhlo více, než sedmdesát vydání vlastně reedic všech jeho titulů. (Z toho jich 19 vydal vlastním nákladem sám autor – do roku 1947, 42 vyšlo v ostatních československých a českých nakladatelstvích. A nebyly to malé náklady, roku 1968 jí vydalo Státní zdravotnické nakladatelství těžko uvěřitelných 149 000 výtisků. Čtyřikrát pak přišla s cizojazyčnými verzemi Artia. Pro úplnost uveďme ještě šest vydání v odborném nakladatelství v Lipsku a jedno v Nizozemsku.) V konečném množství výtisků, jak už výše řečeno, blížícímu se počtu dvou milionů! Sedm knih potom autor napsal v době, kdy byl vlastně na odpočinku, to jest po roce 1961.



    Za všechny jeho tituly zmíním jediný, méně známý - Jak se vaří při Dunaji. Tak trochu totiž připomíná, že z tohoto hrnce se dílem zrodila i kuchyně naše, česká. 

    I kdyby byl býval Vilém Vrabec vydal „jen“ Velkou kuchařku a víc už nic, zaslouží si více pozornosti, než se mu jí dnes dostává. 

    Autor: Milan Ballík

     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

     
    Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
     
    Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
    .