Oblíbené české zmrzliny

Oblíbené české zmrzliny

Send by e-mail

    podrobnosti

  • K létu bezesporu patří sladké mražené osvěžení v podobě chutné zmrzliny. Co se vám jako první vybaví, když se řekne typická česká zmrzlina? Kopečková, točená, balená v kornoutu nebo „na dřívku“? Na tom, která varianta je lepší a jaká příchuť je skutečnou královnou zmrzlin, se málokdy shodne větší skupina lidí. Tradiční léty prověřené české zmrzliny ale chutnají dětem stejně jako dospělým.

    Nanuky, které zmrazily čas
    Mezi českými nanuky, tedy zmrzlinami na dřívku, jejichž základem je obvykle smetanový krém, je dlouhodobě nejoblíbenější tvarohový Míša. Tato zmrzlina patří mezi vůbec nejprodávanější nanuky na trhu a není tak divu, že je mezi ostatními českými zmrzlinami „živoucí legendou“. Vyrábí se totiž již od roku 1962. Ačkoliv je dnes k dostání v několika příchutích, nejvyhledávanější je právě jeho klasická varianta v oranžovo-zeleno-bílém obalu. Mezi další oblíbené české zmrzliny, z nichž mnohé poprvé spatřily světlo světa již za socialismu, patří také Ledňáček či Eskymo, mražené krémy s vanilkovou, respektive kokosovou příchutí a kakaovou polevou. Pro milovníky ovocných je tu pak Mrož. Ten klasický je obdobou Míši, namísto tvarohového krému v kakaové polevě je ale použit krém jahodový.



    Točená tradice
    Točená zmrzlina, která se vyrábí ve speciálních strojích z tekuté nebo sušené zmrzlinové směsi, v posledních letech opět získává na popularitě. Stálicí mezi točenými zmrzlinami je tradiční zmrzlina z Opočna mlékárny Bohemilk, která vyrábí zmrzlinu již od šedesátých let minulého století.  Jejich kakaová a vanilková směs se obdobně jako tvarohový Míša pyšní značkou kvality potravin Klasa. Pověstnou ovocnou točenou zmrzlinu, jejíž chuť vás nenechá na pochybách, že je skutečně z ovoce, můžete ochutnat v Praze v jedné z poboček Ovocný Světozor. Tradiční jahodovo-banánovou točenou by měl ochutnat jednou za život každý.



    Poctivé suroviny, základ dobré zmrzliny
    Jak poznáte kvalitní zmrzlinu? Především podle konzistence a samozřejmě chuti. Selský rozum vám pomůže poznat, jaká zmrzlina je poctivá a jaká nikoliv. Zmrzlina by měla mít přirozenou barvu a na pohled by měla být hladká. Chuť by měla být čistá s jasnou příchutí použitých surovin a při rozpouštění v ústech byste neměli mít pocit jako byste polykali zrníčka písku. Dobrá zmrzlina také neuvolňuje vodu, tj. ihned se neroztéká. Máte-li navíc možnost se při výběru seznámit s jejím složením, můžete předem odhadnout, která vám bude chutnat. Známkou kvality jsou kousky ovoce, ořechů, obsah smetany, tvarohu či jogurtu. Vyhněte se naopak těm zmrzlinám, které obsahují namísto smetany, mléka či vajec rostlinný tuk a také zdraví nepříliš prospěšný palmový či kokosový olej, i zmrzlině s námrazou, která se tvoří v důsledku nedodržení teplotního režimu. Kvalita takové zmrzliny bude pravděpodobně porušena.

    Kam dál?
    Recept - ovocný koláč s mandlovu drobenkou


    Nejlepší jahodové kombinace