Na co si musíme dávat pozor při vaření chřestu?

Na co si musíme dávat pozor při vaření chřestu?

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Chřest je zdravá a velmi chutná surovina. Byl běžnou součástí jídelníčku již ve starém Řecku a Římě. K nám se rozšířil až někdy v osmnáctém století a začal se pěstovat na jihu Moravy jako „ivančický špargl“. Kromě chuťových buněk prospívá chřest i našemu organismu. Působí blahodárně na srdce a krevní oběh, na nervovou soustavu, pomáhá při rekonvalescenci. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny.  

    Při nakupování vybírejte čerstvý, ideálně tuzemský, aromatický, takový, který je na řezu šťavnatý, světlý a není „gumový“. Ve výběrové kvalitě se klade důraz na stejnoměrnost, v nižší třídě kvality je třeba chřest nejdříve roztřídit, abychom jej mohli uvařit stejnoměrně. Bílý chřest je nutné oloupat, aby nezhořkl. Naopak zelený, pokud je čerstvý, loupat nemusíme. Do salátu vaříme chřest nejlépe ve vodě se solí a špetkou divokého koření, přidáme citrón, bílé víno a vaříme podle jeho tloušťky 5-10 minut, v případě bílého chřestu až 12 minut. Po uvaření chřest prudce zchladíme ve studené vodě, aby nezešedl a byl křupavý na skus. Pokud jej používáme jako surovinu do jiných pokrmů než salátů, chlazení můžeme vynechat. 

    Já osobně miluji co nejjednodušší úpravu třeba s opraženou strouhankou a máslem. Skvělý je s holandskou omáčkou, podává se jako příloha k masům, dá se kombinovat s houbami, nejlépe se smrži. Výtečné jsou chřestové polévky v kombinaci s ovocem nebo houbami a dokonce jej lze upravovat i jako moučník s čerstvými jahodami. 



    Na závěr poradím jednoduchý recept na zapečený chřest se šunkou a sýrem: Na dno zapékací misky dáme kousek másla, přidáme uvařený bílý chřest, osolíme, lehounce opepříme bílým pepřem, posypeme na tenké nudličky nakrájenou šunkou, opatrně přidáme jeden žloutek, aby se nám neroztekl, posypeme strouhaným sýrem a dáme na tři minutky zapéct do trouby při teplotě 160 °C. Na ozdobu použijeme trochu čerstvé pažitky nebo jarní cibulky. 


     

A jeden náročnější na steak z telecí pečeně se zeleným chřestem servírovaný se smetanovými bramborami.



    Některé z těchto úprav chřestu budete moci ochutnat v květnu u nás v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou, uzavírá tamní šéfkuchař Jiří Švestka.

postup

  • Telecí pečeni nakrájíme na plátky, jen jemně naklepneme, osolíme a opepříme. Olej rozehřejeme na pánvi a maso po obou stranách zprudka opečeme. Poté jej dáme na gril, kde ho opékáme po obou stranách dvě minuty. Mezitím si na výpeku na pánvičce rozehřejeme bylinkové máslo, jemně zakápneme bílým vínem a malinko provaříme. Na talíř klademe smetanové šťouchané brambory, vařený zelený čerstvý chřest a steak, který podléváme šťávou z výpeku, másla a vína.

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

4

Ingredience

  • 800g    telecí pečeně
    160g    chřest
    50g    olivový olej
    60ml    bílé víno
    80g    máslo    
    sůl, pepř 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu