Masopust je tu

Masopust je tu

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Únor, to je měsíc, kdy už opatrně pomýšlíme na konec zimy a těšíme se na jaro. Zimní sezóna nám ale chystá ještě jednu příjemnou událost. Podle tradice v tomto období vrcholí masopust, neboli období hojnosti, které začíná po svátku Tří králů a trvá až do začátku postní doby. Letos připadá poslední, nejdivočejší den masopustu, na 28. února. Je to masopustní úterý, den maškarních průvodů. Předchází mu tučný čtvrtek, kdy se má hojně jíst a pít, abychom se celý rok těšili dobrému zdraví. O masopustní neděli se zase podle tradice koná hlavní taneční zábava.

    Tučně a sladce
     
    V posledních letech masopustní tradice ožily. Většinou oslavy trvají jen jeden den, ale nechybí průvod masek, koncerty, ani tradiční masopustní pochoutky. K masopustu neodmyslitelně patří maso a tučné zabijačkové pokrmy, například domácí škvarky. Své místo tu mají ale také nejrůznější sladká jídla: koblihy, boží milosti, kynuté koláče nebo méně známé šibřinky.
     
    Kam za chutěmi masopustu?
     
    Máte-li chuť navodit tu správnou masopustní náladu, vyzkoušejte vepřové speciality v některé z restaurací sítě Czechspecials. V Pivovaru Faltus v České Třebové připravují na grilu výborné medailonky z vepřové panenky, k nim smažené jelítko, doplněné kroupovým rizotem s hráškem a majoránkovou omáčkou. Do stylové pražské restaurace Harry’s zase stojí za to zajít na pečené zadní vepřové koleno.
     
    Masopustní šibřinky
    500 g hladké mouky, 6 vajec, 300 g tvarohu, citrónová kůra, 100 g moučkového cukru, sůl, mák a cukr na posypání, máslo na polití
    Nejprve vytvoříme tvarohovou náplň. Utřeme jeden žloutek s cukrem, přidáme tvaroh a trochu citrónové kůry. Vše pořádně promísíme a dáme do lednice.
    Poté z mouky, pěti vajec a trošky soli vytvoříme těsto a z něj vyválíme tenkou placku. Z placky vykrájíme menší kolečka, na které následně naneseme lžičku tvarohové náplně. Těsto přehneme a okraje spojíme stlačením. Naplněné taštičky vaříme v osolené vodě 5-8 minut. Podáváme ihned po uvaření polité rozpuštěným máslem a sypané mákem a cukrem.
     
     

    kdy?

  • 15. 02. 2017

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu