Lesní kulinářské drahokamy

Lesní kulinářské drahokamy

Send by e-mail

    podrobnosti

  • V létě jim - společně s houbami - patří les. To když se plochy drobnolistých nízkých keříků osypou temně modrými plody se šedavým nádechem, mezi stromy se objeví stovky sběračů s česacími hřebeny. Aby se poté ve velkém množství objevily ve stáncích trhovců a spoluvytvářely nabídku především dezertních stránek jídelních lístků. Právě tehdy přichází čas borůvek. 
    Jsou doma především v mírném pásu evropských lesů všeho typu. Daří se jim v poměrně vysokých polohách, ale i v níže položených lesních oblastech. Svým složením, obsahem vitamínů i dalších zdraví prospěšných látek patří k nejcennějším darům přírody v české kotlině. 
    Ponechme nyní stranou jistě významné zdravotní účinky borůvek, zaměřme se na jejich užití v gastronomii. Ony vlastně - a to je další z jejich bonusů - šetrnou tepelnou úpravou neztrácejí nic ze svých vlastností. V jídlech, která borůvky obsahují, tak dochází k mimořádnému spojení zdravotních i chuťových aspektů a jsou tak výjimkou z nepsaného pravidla, že co je zdravé, nemusí být vždy chutné. Tohle u borůvek rozhodně neplatí. 
    V období mezi červnem a zhruba koncem září zaplní sortiment restaurací, především v lesnatých lokalitách mimo velká města, řada jídel s těmito drobnými tmavými kuličkami. A to doslova od Šumavy k Tatrám, jakkoliv toto úsloví už zasahuje dva různé státy. Borůvky neznají hranic. Tématem pro ně jsou především dezerty, hlavně ze segmentu kuchařské a pekařské cukrařiny. Dorty, koláče, kynuté knedlíky, buchty, teplé i studené omáčky, nejrůznější krémy, zmrzliny. 


    Co je na borůvkách a pokrmech z nich zvlášť zajímavé, to je jejich krajová různorodost. Ač jsou si receptury tu i onde podobné, výsledné produkty chutnají vždy jinak. Pomiňme drobné diference v gramáži i složení jednotlivých vstupů, nejsou ostatně nijak velké. Kdybychom si však dali tu práci, velice příjemnou, mimochodem, zjistili bychom patrně jedno: plody ze šumavských hvozdů chutnají i barví odlišně, než z nížinných lesů středočeských. Ty pak vykazují rozdíl oproti borůvkám z Jeseníků či těm beskydským. 
    Jestliže v zemi, která celá je menší, než mnohé oblasti agrárních velmocí, hovoříme - pokud to vůbec lze - o regionálních odlišnostech, potom jsou toho receptury s borůvkami tím pravým příkladem. Různorodý charakter jejich výrazu dává tomuto tvrzení reálný podklad. 
    Pro případ, že budete cestovat po republice, nabízíme vám stručný výběr restaurací, které mají v repertoáru borůvkové dobroty. Vy je tak můžete porovnat třeba s těmi, na které si vzpomínáte z domova či prázdnin u babičky.

    Autor: Milan Ballik


    Hotel Krčínův dům - restaurace Jakub, Kájovská 54, Český Krumlov
    I po odchodu Jiřího Houšky zůstává baštou českokrumlovské gastronomie vysoké ligy. 
    Domácí lívance s borůvkovým žahourem a zakysanou smetanou



    Hotel Horizont, Velká Pláň 141, Pec pod Sněžkou
    S Jiřím Švestkou v čele kuchyně chystá hotel každoročně i populární Gastronomické dny s vysokou návštěvností. Ty letošní budou počátkem prosince. 
    Lívanečky podle Magdaleny Dobromily Rettigové podávané s borůvkovým ragů a vanilkovou pěnou 



    Hotel Kraví Hora, Bořetice 510, Bořetice
    Stejně pestrý, jako komplex hotelových budov, i lákajícící jako okolní krajina jsou i proslulá gourmet menu hotelového šéfkuchaře. Jistě se v nich uplatní i dezert s borůvkami z přilehlých lesů.
    Lívanečky s tvarohem a lesním ovocem, zdobené šlehačkou a čokoládovou lasagní



    Restaurace U Johana, Vizovická 410, Zlín – Příluky
    Restaurace, která v mantinelech Czech Specials odvádí krásnou práci. Velký výkon předvedla také na premiéře zlínského Garden Food Festivalu v roce 2016.
    Palačinka s tvarohem, karamelovou čokoládou a borůvkami



    Hotel Miura, Čeladná 887
    V úžasně komponované a báječně sehrané kreaci vynesl Michal Göth borůvky do pater nejvyšší kulinární hry v zemi. 
    Konfitovaná telecí játra s borůvkami v balsamicu s pohankou



    Hotel Horal, Leskové 583, Velké Karlovice
    Po osvěžující koupeli v jednom ze tří termálních bazénů  wellness hotelu Horal vám cokoliv z gastronomické nabídky tamní kuchyně bez dalšího zachutná. Vymazlený dezert s báječnými borůvkami určitě.
    Nugátový řez s medovou zmrzlinou z kozího sýra a borůvkovou omáčkou



     

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu