Kolik druhů vánočního cukroví je potřeba upéct?

Kolik druhů vánočního cukroví je potřeba upéct?

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Oblíbenou gurmánskou tradicí českých Vánoc je kromě jiného také pečení a pojídání cukroví. V některých rodinách se peče pouze pár oblíbených druhů, jiné se předhánějí v množství i počtu variací.

    Tradice pečení cukroví na našem území
    Podle tradice by však  mělo být na Vánoce napečeno 7 druhů cukroví. Původ pečení vánočního cukroví lze hledat již v předkřesťanské minulosti, v Čechách se peče cukroví od počátku 19. století. Tehdy však cukroví vypadalo úplně jinak. Bílá mouka a cukr byly velkou vzácností, proto se cukroví připravovalo ze sušeného ovoce a medu. V bohatších domácnostech se do něho přidávalo vzácné koření, dokonce i takové, jaké si v něm dnes asi neumíme představit, jako je česnek nebo pepř. Původním cukrovím, které už se podobalo tomu současnému, byly medové perníčky. Dnes kromě nich patří k nejoblíbenějším druhům linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medvědí pracny, ořechové rohlíčky, košíčky, různé nepečené kuličky, vosí hnízda nebo zázvorky. Dle zvyků se s pečením cukroví nezačíná dříve než po první adventní neděli.

    Pokud hledáte jednoduchý a vděčný recept na vánoční cukroví, vyzkoušejte křehké vanilkové rohlíčky:

    Suroviny:
    100g moučkového cukru, 420g hladké mouky, 340g másla, 160g mletých vlašských ořechů, špetka soli

    Postup přípravy:
    Všechny suroviny zpracujte na vále na pevné těsto, které necháte přes noc v chladu. Pak vytvarujte rohlíčky a pečte v troubě, vyhřáté na 180 C. Ještě teplé je pak obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu