Kolik druhů pečete?

Kolik druhů pečete?

Send by e-mail
  • První adventní neděli jsme vkročili do období, které si lidé po staletí spojovali s rozjímáním, zklidněním a postem. Čtyři týdny před Štědrým večerem byly nejen duchovní, ale i fyzickou přípravou na druhé největší církevní svátky v roce. Člověk, který si týdny odpíral zábavu i chutné pokrmy, přirozeně o to hlouběji prožíval sváteční dny spojené s hojností.
    Morality o ztrátě duchovního rozměru adventní doby, který vystřídala roztěkanost, hektické zařizování i sladkého obžerství, se staly jakýmsi folklórem tohoto období. Apely jsou to sice hezké, ale poněkud odtržené od života, řeknete si nejspíš. Vždyť dárky za vás nikdo nenakoupí a to linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medové perníčky, ořechové pracny, vosí hnízda…a další jednotky či ve vyhrocenějších případech i desítky vánočních sladkostí za vás nikdo nenapeče.
    To je nejspíš pravda. Lze se tedy nějak vymanit ze zajetí předvánočních povinností?  Ano, ale je třeba změnit mentální nastavení. Zkuste upustit od soutěžení s ostatními hospodyňkami (mimochodem věděli jste, že tyto přebory mají své kořeny v období tzv. normalizace, kdy se lidé začali realizovat domácími pracemi?). Vždycky se najde nejméně jedna, která napeče ještě více plechů nebo nabídne exotičtější druhy. Dobrovolným odstoupením z této soutěže jí nepochybně uděláte radost. Pojměte tuto činnost jako příležitost být kreativní. Jak často si to můžete dovolit ve svém zaměstnání? Na rozdíl od našich předků nejspíše málokdy. Ti totiž práci považovali za posvátnou činnost a svému řemeslu se zpravidla věnovali tak, aby jejich výrobky byly zároveň osobitým podpisem jejich tvůrce. Pokuste se o jejich přístup letos i vy.  Tvořivost není jen způsobem relaxace, ale může se stát i cestou k rozjímání a zklidnění. A navíc se tak vyhnete i sladkému obžerství – přece byste se do svých s láskou vytvořených malých uměleckých děl nepustili dříve, než spatříte Zlaté prasátko!
     

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 06. 12. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.