Jak na Nový rok, tak po celý rok!

Jak na Nový rok, tak po celý rok!

Send by e-mail

    podrobnosti

  • Jak na Nový rok, tak po celý rok!
     
    Existuje pár jednoduchých tradic, které vám mohou zaručit štěstí a bohatství na celý rok. Jejich dodržování je navíc docela příjemné – posuďte sami.
     
    1.      Neuklízet! Na Nový rok bychom neměli zametat, abyste si nevymetli štěstí.
    2.      Nevynášet koš a nepůjčovat peníze! Podle tradice se prvního ledna nemá z domu nic odnášet a není dobré nikomu půjčovat peníze, protože by vám to příští rok mohlo chybět.
    3.      Dát si čočku! Její drobná zrnka totiž připomínají peníze a dodržení této tradice prý zajistí, že se nás příští rok budou držet.
    4.      Pozor na drůbež, zajíce a ryby! K čočce si dejte ideálně vepřové maso, protože s jinými druhy mas by mohlo štěstí uletět, utéct nebo uplavat.
    5.      Jak na Nový rok, tak po celý rok! Ideálně s dobrým jídlem.
     
     
    Čočka na kyselo
     
    350 g čočky
    1,5 lžíce sádla
    ½  cibule, najemno nasekané
    1 lžíce hladké mouky
    cca 175 ml vývaru
    1 malý bobkový list
    špetka tymiánu
    sůl a čerstvě mletý pepř
    jemný ocet podle chuti
    uzené maso, ogrilovaná kotleta, případně sázená vejce, opečená cibulka a kyselá okurka k podávání
     
     
    Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.
     
    Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.
     
    Na tuku opečte cibuli s mouku na světle zlatavou jíšku. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.
     
    Podávejte s masem nebo sázeným vejcem a kyselou okurkou.

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 02. 01. 2017

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu