... husa a džbán vína

... husa a džbán vína

Send by e-mail
  • Vše je sklizeno, sýpky plné, práce na polích utichly. Ve sklepích se mošty zvolna mění ve víno. Přichází čas bilancování. Obvykle to bývalo na svatého Martina. Hospodář se posadil s chasou, s některými se rozloučil, s jinými si naopak plácl na příští rok. 



    Ať tak či tak, vždy to byl čas k oslavě. Na stole se skvěla dozlatova upečená, laskominy budící husa, ve džbánu ještě sice zakalené, ale už slibující víno. Takové bývaly oslavy, spojené se zmíněným světcem. Odtud také pochází úsloví, jehož druhá část stojí v úvodu: „Radost na Martina, husa a džbán vína!“ Když před lety ve Valticích Jiří Kopeček za pomoci profesora Viléma Krause znovuobnovil dávnou svatomartinskou tradici, jistě netušil, co nastane. Lidé přijali tuto tradici s radostí a očekáváním, rok od roku větším. Nárůst popularity mladých vín pod etiketou svatého Václava na koni vlastně téměř vymazal z listopadového dění slavná mladá vína z oblasti Beaujolais. 



    Když na Moravě při valtické akademii vdechli této tradici nový život, a my jsme za husí pečínkou s loky prvního vína jezdili lán světa, neměli jsme ani ponětí, že za nějakých dvacet let bude husa k mání v každé hospodě, toho jména, alespoň trochu hodné. Většinou s dalšími specialitami na téma husí maso. Vín s přídomkem „Svatomartinské“ pak budou ve stovkách provedení na trhu statisíce lahví. Svatý Martin znamená dnes pro pohostinství obrovský byznys. Jen, jako znovu a znovu, kdy se takové vzkříšení historie objeví, vyvstane otázka. Nakolik, ne-li vůbec, je ono bezbřehé nadšení pro jistě skvělý rituál oprávněné. Na opravdu mimořádně ustrojenou husu a k ní správně posazené víno totiž nenarazíte všude. I když díky faremním chovům ve volné přírodě je k dispozici často mimořádná surovina. 



    Je jenom logické, že svatomartinské menu, vyšperkované k tomu určenými víny - výběr je široký, ovšem optimální je asi Modrý Portugal, ovocitý, hladký a jen se stopou třísla - nabízejí také certifikované restaurace Czech Specials. Níže naleznete některé podniky, které jsem mezi nimi namátkou objevil. Zvlášť rád bych ovšem upozornil na jeden. Svatomartinská oslava je atraktivním tématem i pro restaurace nejvyššího ranku, jak ukazuje složení večeře Miroslava Kaliny v jeho restauraci v Dlouhé. 



    Svatomartinské menu Mirka Kaliny, podávané ve dnech 10. – 12. 11. 2017 / Svatomartinská husa - 
    amuse-bouche, husí kaldoun, husí foie gras s jablky a kalvádosem, pečená husa s kaštanovými knedlíky a dušeným bílým zelím, hruškový sorbet s hruškovicí.



    - Restaurace a penzion U Zběhlíka, Čistá - Svatomartinská husa 9. - 12.11.
    - Hotely Srní - v rámci balíčku Svatomartinský pobyt 1x slavnostní Svatomartinské tříchodové menu 
      s lahví mladého vína 
    - Restaurant U Malické Brány, Plzeň - Svatomartinské hody do 15.11. 
    - Hotel Port, Doksy u Máchova jezera – Svatomartinské menu 11. - 12.11. 
    - Hotel Horizont, Pec pod Sněžkou – i zde můžete mít mezi 10.11. - 19.11.  v rámci
       Svatomartinského víkendu tříchodové menu -  se Svatomartinskou pečenou husou a lahví 
       poctivého Svatomartinského vína. A když svatý Martin přijede na bílém koni, pak i se sněhovou nadílkou.

    Autor: Milan Ballik

    kdy?

  • 06. 11. 2017

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu