Frgál, koláč, koláček

Frgál, koláč, koláček

Send by e-mail
  • Česká kuchyně se pyšní velmi pestrou paletou sladkého pečiva. A ze všech úžasných sladkých pochoutek, které naše gastronomie zná, jsou na prvním místě téměř jistě koláče. Od pradávna se pekly při těch nejslavnostnějších příležitostech a jejich sláva se rozšířila daleko do širého světa. V Americe si pochutnávají na původně českých „kolaches“ v Texasu i v New Yorku, pravé české nebo moravské koláče se dostaly na menu českých šéfkuchařů při nejedné státnické návštěvě. Na těch moravských si v Praze pochutnala například anglická královna Alžběta II. 

    Bez práce nejsou koláče?
    Koláče mají tradičně kulatý tvar, mohou být ale nejrůznějších velikostí, s rozličnými náplněmi navrchu nebo uvnitř. Pečou se koláče s tvarohem, mákem, povidly švestkovými nebo hruškovými, v minulosti se dělaly také s nádivkou zelnou nebo mrkvovou. V různých krajích Čech a Moravy se pečou trochu jinak a liší se také podle příležitosti, pro kterou se připravují.
    V minulosti nesměly chybět na svatbách, výročních svátcích a podobně jako buchty byly součástí odměn různým obecním zaměstnancům, například kantorům nebo kovářům. Patřily dokonce mezi poplatky, které odváděli poddaní světské i církevní vrchnosti. Díky tomu získalo slovo „koláč“ širší význam – označoval odměnu vůbec, někdy také úplatek. I dnes se můžeme setkat s rčením „brát koláče“, tedy úplatky, nebo „snědl koláč“, dal se podplatit.

    Chodské koláče
    Největší věhlas mezi českými koláči si získaly v průběhu staletí ty z oblasti Chodska. Dnes je v tomto regionu opět mnoho malých pekáren, které se věnují tradiční výrobě bohatě zdobených kulatých dobrot. Mají klasický plochý tvar, zdobí se na povrchu a to hned několika náplněmi vedle sebe nebo přes sebe. Typicky se střídá tvaroh s mákem a švestkovými nebo hruškovými povidly.

    Moravské koláče a frgále
    Pravé mistry v pečení koláčů má od pradávna Morava. Tradiční moravské koláče jsou, podobně jako buchty, plněny uvnitř, a pak ještě na povrchu. Nahoře se ještě posypou drobenkou.
    Zvláštní a velice slavnou kapitolou jsou pak valašské frgály. Jsou to veliké tenké koláče se silnou vrstvou náplně. V průměru mívají kolem 30 centimetrů a váží přes půl kila. Na rozdíl od chodských i moravských koláčů se každý frgál potírá náplní pouze jednoho druhu. Nejtradičnější je náplň ze sušených hrušek, typický je také mák a švestková povidla.

    Kam na dobrý koláč?
    Skvělou příležitost, kdy si pochutnat na poctivém koláči, nám brzy nabídnou masopustní veselice. Právě o masopustu nesmí vedle koblih a božích milostí chybět ani koláče. V únoru se můžete na masopust vypravit třeba do Roztok u Prahy, Českého Krumlova nebo do Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm. V létě pak stojí za to se vydat za pravými chodskými koláči na Chodské slavnosti do Domažlic.
     

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 12. 01. 2017

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.