Dýně – svěží vítr do českých kuchyní

Dýně – svěží vítr do českých kuchyní

Send by e-mail
  • Na farmářských trzích a samozřejmě v supermarketech se už zase objevily dýně, majestátní tykve zbarvené nádhernými podzimními tóny oranžové, žluté a zelené. I ti, kdo si zatím chuť této zeleniny neoblíbili, občas zakoupí nějaký ten kousek alespoň jako efektní podzimní dekoraci interiéru nebo zahrady. Ale nikdy není pozdě dát dýni ještě jednu šanci: kromě toho, že může dobře chutnat, je zdravá a navíc nízkokalorická. Způsobů využití dýní v kuchyni je nespočet, takže to ještě nevzdávejte, nezachutnala-li vám zrovna všeobecně známá dýňová polévka. Co třeba vyzkoušet dýni v chuťově výraznější podobě na italský nebo indický způsob?

    Dýňové tagliatelle se šunkou a parmezánem

    500 g oloupané dýně (nebo neoloupané Hokaido)

    300 ml drůbežího vývaru

    125 g sušené šunky (parmská, prosciutto, pršut)

    250 g těstovin tagliatelle

    150 ml zakysané smetany nebo crème fraîche

    1 cibule nakrájená na tenké plátky

    2 stroužky česneku, rozdrcené

    4 polévkové lžíce olivového oleje

    4 polévkové lžíce petrželky (čerstvé nebo zmražené)

    špetka muškátového oříšku

    sůl a pepř

    parmezán

    Dýni nakrájejte na malé kostky (1 cm). Na pánev nalijte tři lžíce olivového oleje a osmahněte na něm na mírném ohni cibuli a česnek. Přidejte petrželku a ještě minutu opékejte. Přidejte kousky dýně a restujte na silném ohni asi 3 minuty. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Přilijte ke směsi 200 ml vývaru a přiveďte k varu. Přikryjte a nechejte pomalu vařit asi 10 minut, dokud dýně nezměkne. Pokud je potřeba, vlijte zbytek vývaru – dýně by se neměla spálit nebo vysušit. Když je dýně měkká, přidejte nakrájenou šunku a povařte dvě minuty. Na závěr přilijte do dýňové směsi smetanu a prohřejte. Omáčku navršte na uvařené tagliatelle a posypte parmezánem.

    Vegetariánská dýňová masala

    2 hrnky nedozrálé oloupané dýně, nakrájené na kostky (případně neoloupané Hokaido)

    1 hrnek cibule na kostičky

    1 polévková lžíce rozdrceného zázvoru

    1 polévková lžíce rozdrceného česneku

    1 nasekaná zelená chilli paprička (jalapeño)

    2 velká rajčata zbavená slupky a nasekaná na kousky nebo 1 plechovka sekaných rajčat

    1 polévková lžíce mletého koriandru

    1 polévková lžíce mletého římského kmínu

    2 čajové lžičky koření garam masala

    1 čajová lžička kurkumy

    1 čajová lžička kajenského pepře (neboli mletého červeného chilli)

    2 hrnky vodysůl

    3 polévkové lžíce oleje

    Na pánev nalijte olej a cibuli na něm osmahněte dozlatova. Přimíchejte zázvor a česnek. Přidejte ostatní koření a restujte na slabém ohni za stálého míchání asi dvě minuty. Přisypte zelenou papričku. Přidejte rajčata a vařte na středním ohni asi osm minut, dokud se nezačne oddělovat olej. Vmíchejte kostky dýně a důkladně promíchejte. Osolte a vlijte vodu. Přikryjte a vařte na středním ohni, dokud dýně zcela nezměkne (asi 10 až 15 minut).

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 10. 11. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.