Chléb náš český

Chléb náš český

Send by e-mail
  • Chleba, to je jídlo, domov, jistota. Téměř každý Čech, který delší dobu pobýval v zahraničí, ten svůj český chleba po pár týdnech určitě postrádal. A to i přesto, že chléb, který nám dnes nabízejí obchodní řetězce, je jen pouhým stínem toho tradičního a pravého.
     
    Tisíciletá tradice
     
    Chléb se v našich končinách vyráběl od pradávna z žitného kvásku, žitné mouky, pšeničné mouky a vody. K nim se přidalo už jen trochu soli a kmínu. Takhle se pekl až do devadesátých let minulého století, a tak si mnozí z nás ještě nesou v paměti jeho tradiční chuť a vůni. Později velkovýrobny přišly s různými způsoby, jak přípravu zrychlit a zlevnit. Do těsta se přidávají staré nadrcené bochníky. Chléb je barven a ochucován přídatnými látkami. Kvásek byl nahrazen droždím a žitná mouka, která dříve v chlebu převažovala, ustupuje pšeničné. Kvásek a žitná mouka jsou však zásadní přísady, které chlebu dodávají cenné látky a zvyšují jeho trvanlivost až zhruba na týden. Díky kvásku je chléb lépe stravitelný, hezky voní a dobře chutná.
     
    Kam za opravdovým kváskovým chlebem?
     
    V menších pekárnách, na farmářských trzích a někdy také v supermarketu je možné kváskový chléb sehnat. Je také dobré vybírat chleba, který obsahuje žitnou mouku. Pokud chléb v obchodě nese označení pšeničnožitný, musí obsahovat alespoň deset procent žita. Je-li označen jako žitnopšeničný, je v něm žitné mouky alespoň padesát procent. V chlebu „žitném“ musí být žita celých devadesát procent.
    Dalším, a možná nejjistějším způsobem, jak získat tradiční kváskový chléb, je upéct si ho doma. Podrobných návodů je na internetu spousta. Úplně si vystačíte s obyčejnou elektrickou troubou a plechem. Žitnou mouku i pšeničnou chlebovou dostanete v běžném obchodě. A kvásek? Můžete si ho doma vypěstovat, nebo ho jednoduše koupit ve specializované pekárně. Pak už jen sehnat ošatku na vykynutí a mřížku na zchladnutí a hurá do toho! Upéct si vlastní chléb můžete například letos na Silvestra v šumavské Lenoře, kde místní rozpálí obecní pec mezi 9. a 13. hodinou. 

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 28. 11. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.