Brambory patří k létu

Brambory patří k létu

Send by e-mail
  • Brambory se na českém stole poprvé objevily před 395 lety. Svým udiveným hostům je s máslem a cukrem naservíroval k večeři šlechtic Vilém Slavata.  Brambory si díky osvícené Marii Terezii, která je přikázala u nás pěstovat, brzy vydobyly svoji důležitou pozici v českém jídelníčku a je tomu tak vlastně dodnes. 



    Právě v horkých dnech by se na našich talířích měla objevovat lehká a hlavně jednoduchá jídla. Jedním z nejstarších oblíbených letních českých jídel jsou určitě brambory na loupačku. Nové brambory vařené ve slupce, třeba jen s máslem a česnekem, nebo s ochuceným tvarohem, jsou pochoutkou, za kterou se nemusí stydět ani restaurace vyšší gastronomie. Pojďme vrátit tuto pochoutku na jídelní lístky našich restaurací!

    Text: Maria Horníková
    Fota: archiv M. Horníkové a archiv M. Ballíka

Brambory na loupačku s bylinkovými tvarohy



postup


  • Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka, nakrojíme do kříže a do řezu vložíme kousek másla. Jeden tvaroh rozmícháme s trochou mléka do hladka, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a promícháme. Druhý tvaroh také rozmícháme s trochou mléka a ochutíme paprikou, solí, nasekaným libečkem, přidáme najemno nasekanou naťovou cibulku.
     
    Brambory servírujeme na talíři společně se dvěma miskami ochucených tvarohů.

Doba přípravy

Doba přípravy
-
Doba vaření
-

Počet porcí

4

Ingredience

  • 1000 g brambor,
    2 dl mléka,
    200 g másla,
    2x 250 g měkkého tvarohu,
    naťová cibulka,
    česnek,
    hladká petržel,
    libeček,
    pálivá paprika,
    pepř, sůl

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu