3 vánoční dezerty

3 vánoční dezerty

Send by e-mail

    podrobnosti

  • 3 vánoční dezerty
     
    Co budete podávat na Štědrý večer jako dezert? Vybrali jsme tři sladkosti, které mají české kořeny a skvěle doprovodí kapra s bramborovým salátem.

    Biskupský chlebíček
     
    Dřív patřil na každý štědrovečerní stůl, dnes už se na něj zapomíná. V třeném těstě se skrývají rozinky, kandované ovoce a oříšky, může být pocukrovaný, nebo politý čokoládou.

    Štrúdl
    Vedle tradičního jablečného štrúdlu a jeho variant můžete vyzkoušet hruškovou verzi, nebo závin s mákem. 

    Švestková omáčka
     
    V některých regionech se jí říká muzika. Její součástí se sušené ovoce, které se povaří ve vodě se kořením. Ve vyladěných verzích se objevují povidla, perníčky a oříšky. Podává se k vánočce, nebo jen tak se šlehačkou či vanilkovým krémem. A jak na ni?
     
    200 g sušených švestek (bez pecek)
    50 g rozinek
    100 ml tuzemského rumu
    50 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
    50 g mandlí, oloupaných a rozpůlených
    strouhaná citronová kůra
    krupicový cukr na doslazení (asi 2 lžíce)
    špetka mleté skořice, hřebíček a badyán
    100 g rumových perníčků
     
    Rozinky zalijte rumem a nechte je macerovat. Perníčky rozmočte ve vodě. Sušené švestky v hrnci zalijte vodou tak, aby sahala aspoň dva prsty nad ně. Přidejte rozinky, ořechy, mandle, citronovou kůru, cukr a koření. Povařte asi čtvrt hodiny – tekutina by se měla skoro vyvařit a švestky by měly být měkké, ale ne rozvařené.
     
    Vymačkejte vodu z perníčků a přidejte je do omáčky, aby se zahustila. Hotovou omáčku můžete skladovat v zavařovací sklenici. Podávejte se šlehačkou.
     

    kde?

  • Česká republika

    kdy?

  • 16. 12. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu