6. 11. | ... husa a džbán vína

  • Vše je sklizeno, sýpky plné, práce na polích utichly. Ve sklepích se mošty zvolna mění ve víno. Přichází čas bilancování. Obvykle to bývalo na svatého Martina.

Proč čekanka a na co si dát pozor při skladování a přípravě čekankových puků?

  • Přečtěte si, co nám odpověděl šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou, Jiří Švestka na další z našich otázek.

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

  • Na šest tisícovek receptů, přesně je jich 5 494, v zatím posledním vydání Českého kuchařského lexikonu – podle české kuchyně a kuchyní jiných národů. To jedna z mála informací, které víme o jeho autoru Josefu Bittermannovi. 

Přijít na chuť tvarohu se vyplatí

  • Ceny másla v posledních měsících prudce stoupají, přesto zákazníci berou regály s mléčnými výrobky útokem. Nejedna domácnost řeší zapeklitý problém – čím nahradit drahé a nedostatkové máslo?

Víno a tradiční pečená husa – svátek svatého Martina se blíží

  • Svátek svatého Martina je pevně spjat s tradicí pečení svatomartinské husy a mladými takzvanými svatomartinskými víny. Svatomartinská vína jsou prvními víny ročníku ...

Kam za černým pivem?

  • Ačkoliv mezi českými pivy, které máte šanci běžně zakoupit v obchodech či ochutnat na čepu českých hospod, převažují spodně kvašená piva světlé barvy, bylo by chybou opomíjet i méně početnou skupinu piv polotmavých a tmavých.

Pivo jako ingredience při vaření

  • České pivo chutná výborně nejen vychlazené a načepované v orosené sklenici, může také skvěle posloužit jako ingredience ve studené i teplé kuchyni.

Dýňové tipy v restauracích Czech Specials

  • Přišel čas dýní. Svůj vrchol má sice ještě před sebou, nicméně některé restaurace je mají na lístku zařazeny už nyní.

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

  • Karel Šroubek – šperkař českých receptur

Červená řepa získala velkou oblibu

  • Dnes jsme se Jiřího Švestky, šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou zeptali na červenou řepu. Čím nám prospívá a jak ji připravovat?

Špendlíky, myrobalány, mirabelky. Opomíjené ovoce

  • Na rozdíl od švestek většinou nezdobí naše zahrady, zato na ně často narazíme podél cest. Špendlíky, myrobalány a mirabelky –  zakulacené plody s aromatickou dužinou česká kuchyně neprávem upozaďuje. Tito příbuzní švestek se jim totiž chuťově zcela vyrovnají.

Osobnosti české kuchyně včera a dnes

  • Na přelomu věků XVIII. a XIX. se díky mnoha autorkám domácích kuchařek začíná formovat trend, který vlastně celé české pohostinství nastavil coby základnu pro jeho podobu v dobách největší slávy. Podívejme se postupně na ty, kdo se vrchovatou měrou zasloužili o věhlas a respekt, který česká gastronomie požívala od oněch časů, přes nejslavnější období za první republiky, a kam by se podle přání i snah mnohých chtěla a měla dnes vrátit. 

Tradice českých zákusků

  • Co si představíte, když se řekne větrník, laskonka, rakvička, indiánek nebo kremrole? Sladkou tečku za nedělním obědem u babičky kdysi před lety? Nebo posezení s kamarádkami ze čtvrté třídy v cukrárně vedle školy?

Zelenina, kterou měl rád i Cicero

  • Šťavnatá a křupavá letní pochoutka, kterou milují všechny děti. V syrovém stavu skvělá zelenina, po usušení pak luštěnina. Už víte? Ano, řeč je o hrášku, jehož sezóna je právě nyní v plném proudu.

To nejlepší z českých borůvek

  • Co je na borůvkách a pokrmech z nich zvlášť zajímavé, to je jejich krajová různorodost. Ač jsou si receptury tu i onde podobné, výsledné produkty chutnají vždy jinak.

Lesní kulinářské drahokamy

  • V létě jim - společně s houbami - patří les. To když se plochy drobnolistých nízkých keříků osypou temně modrými plody se šedavým nádechem, mezi stromy se objeví stovky sběračů s česacími hřebeny.

Ovocné knedlíky – letní oběd i úžasný dezert

  • Česká kuchyně nabízí nespočet druhů knedlíků, vyrobených z nejrůznějších surovin, mnoha typy mouky počínaje a bramborami konče. Úžasnou variantou tohoto národního pokrmu jsou knedlíky sladké, plněné nebo polévané ovocem.

Bramborové knedlíky se švestkami a perníkem

19. 7. | Jaké uplatnění mají v kuchyni borůvky?

  • Šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky jsme se tentokrát zeptali na borůvky a tohle nám o nich pověděl …

Špekáček budiž pochválen

  • Špekáček je typická česká uzenina a ač si zrovna se zdravou výživou netyká, o to víc jednou za čas chutná. Na co si dát při nákupu a přípravě pozor, aby byl zážitek stoprocentní?

     

     

Červenec patří meruňkám

  • Pod pokličku svých kuchařských zkušeností nechává postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.

Invaze hub startuje

  • I když je letos houbařská sezóna trochu opožděná a houby spojené s létem zatím stávkují, nepotrvá to dlouho. Každým dnem, zvlášť když trochu zaprší, se totiž v trávě či mechu musí objevit první hlavičky, signalizující, že sezóna hlavních oblíbených druhů našich hub právě odstartovala!

Na co si dávat pozor při nákupu jahod?

  • Sklizeň tuzemských jahod je již za dveřmi a my jsme se na ně zeptali Jiřího Švestky, šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.

26. 5. - 28. 5. | Prague Food Festival 2017

  • XI. ročník Prague Food Festivalu, který patří mezi nejvěhlasnější gastronomické akce v naší zemi, se po dlouhé době přesouvá na nové místo. 26.-28. května jej poprvé přivítá Národní kulturní památka Vyšehrad.

Jak si užít brambory

  • Vařené, pečené, smažené, bramboráky, kaše... Těžko byste hledali variabilnější potravinu. Tady je pár tipů a triků na klasická bramborová jídla.

Jak chutná jarní zelenina?

  • Květen, to je čas rané zeleniny a zelených bylin. Mezi méně známé, avšak velice zdravé druhy patří polníček, řeřicha a pampeliška. Jsou výborným sezónním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek, navíc promění i jednoduchá míchaná vejce v neobvyklý, svěže jarní pokrm. 

Na co si musíme dávat pozor při vaření chřestu?

  • Chřest je zdravá a velmi chutná surovina. Byl běžnou součástí jídelníčku již ve starém Řecku a Římě. K nám se rozšířil až někdy v osmnáctém století a začal se pěstovat na jihu Moravy jako „ivančický špargl“.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

  • Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou si právě obnovuje certifikaci Czech Specials a my jsme se domluvili s jeho šéfkuchařem Jiřím Švestkou, že se s námi postupně podělí o své zkušenosti a recepty. Začali jsme ovocem a zelenou a první na řadu přišla rebarbora.

Kačenky a smrže otevírají houbařskou sezónu

  • Pokud jsme v něčem přeborníky, je to sbírání hub a jejich použití v kuchyni. Co jen existuje receptur, ve kterých se objevuje ta či ona houba, ať všeobecně známá, či nějaká super specialitka sbíraná pár vyvolenými.

Co na velikonoční stůl? Úžasně křehkou jehněčí pečeni.

  • Boží hod velikonoční neboli neděle před pomlázkou je od nepaměti dnem hodování.

Výjimečný pivní zážitek? Zkuste minipivovar

  • V posledních letech se svět českého piva stal pestřejším, barevnějším, prostě zajímavějším. Po dvou staletích na „ležáku“ začali Češi díky nově vznikajícím malým pivovarům objevovat pivní speciály.

6. 4. | Velikonoce po česku

  • České a moravské Velikonoce nezapřou, že prapůvodně, v předkřesťanských dobách, byly oslavou jarní rovnodennosti, probuzení přírody a vzniku nového života.

Čas na rybu

  • Co takhle vyzkoušet zajímavé a výborné jídlo, které navíc vyrobíte z českých surovin? Úžasný recept na candáta, nejlepší ze sladkovodních ryb, nám poskytl šéfkuchař z Mlýna vodníka Slámy.

Lehká postní jídla

  • Českou kuchyni proslavily knedlíky, omáčky a koláče. Má ale také svoji druhou tvář, méně lákavou a spíše opomíjenou: lehká, skromná a velice zdravá jídla, která se vařila ve dnech půstu.

Posel nového jara

  • Ještě před nedávnem jsme při prvních jarních procházkách při okraji lužních lesů v té záplavě svěže zelených listů jen šlapali. A divili se drobným bílým květům domnělé přerostlé konvalinky. 

Alpská vyhlídka v Bučině: Chceme být výjimeční

  • Hotel Alpská vyhlídka leží v nejvýše položené osadě Šumavy, na hranici s Bavorskem, obklopen nádhernou přírodou národního parku. Manažer hotelu Libor Herza, autor menu místní restaurace, nás přesvědčil o tom, že krásné zážitky může návštěvníkům nabídnout i zdejší kuchyně.

21. 2. | Šéfkuchař Honza Štěrba: Vždycky mě lákala příroda, les a kytky.

  • Už několik let vede kuchyni Piano Nobile na středočeském zámku Chateau Mcely, jedné z nejlepších restaurací v zemi. 

15. 2. | Masopust je tu

  • Únor, to je měsíc, kdy už opatrně pomýšlíme na konec zimy a těšíme se na jaro. Zimní sezóna nám ale chystá ještě jednu příjemnou událost. Podle tradice v tomto období vrcholí masopust, neboli období hojnosti, které začíná po svátku Tří králů a trvá až do začátku postní doby.

13. 2. | Romantika v kuchyni

  • Svatý Valentýn je za dveřmi. Nepatří sice mezi tradiční svátky, nabízí ale krásnou příležitost, jak udělat radost milovanému partnerovi nebo partnerce a trochu okořenit běžnou realitu.

2. 2. | ZIMNÍ POHODA U MÁCHOVA JEZERA

  • Chcete si opravdu odpočinout, sledovat třeba zamrzlé jezero z tepla bazénu či vířivky a pak si dát něco dobrého v restauraci, samozřejmě s certifikací Czech Specials? Vyražte do hotelu Port, který leží přímo na břehu Máchova jezera a nechte se hýčkat. 

30. 1. | Zima – čas na polévku

  • V případě polévek se určitě vyplatí držet se tradice. Pokud nezvolíte zrovna gulášovku nebo smetanovou kulajdu, jsou polévky obecně velmi zdravé. V zimě skvěle zahřejí a suroviny stojí pár korun.

20. 1. | Krkonošské speciality v hotelu Horizont

  • Užijte si zimních radovánek na zasněžených kopcích Krkonoš. Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou je tím správným místem pro pobyt plný zážitků i dobrého jídla. Připravují tu speciality moderní gastronomie i tradiční české a krkonošské kuchyně.

15. 1. - 28. 2. | VIII. ročník Grand Restaurant Festivalu

  • Motto “Baroko na talíři“ bude provázet celý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne v 91 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celé České republice 15.1. - 28.2. 2017 a umožní lidem ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu!

17. 1. | Zabíjačka a vepřové koleno

  • Jitrnice, jelítka, tlačenka nebo třeba pečené koleno. Vepřové speciality patří ke stálicím české kuchyně. Ještě zhruba před 30 lety mnoho vesnických rodin chovalo v chlívku vepře, který byl určen k porážce právě v nejchladnějších měsících roku.

19. 1. | KACHNÍ PRSÍČKO KONFITOVANÉ V DOMÁCÍM SÁDLE

  • Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou je tím správným místem pro rodinnou dovolenou na horách plnou zážitků. Z nabídky 5 restaurací a barů si jistě vyberete. Po celý rok tu pro vás připravují sezonní gastronomické speciality. O jednu z nich se s námi kuchařský tým hotelu Horizont rád podělil.

12. 1. | Frgál, koláč, koláček

  • Česká kuchyně se pyšní velmi pestrou paletou sladkého pečiva. A ze všech úžasných sladkých pochoutek, které naše gastronomie zná, jsou na prvním místě téměř jistě koláče. Od pradávna se pekly při těch nejslavnostnějších příležitostech a jejich sláva se rozšířila daleko do širého světa.

2. 1. | Jak na Nový rok, tak po celý rok!

  • Existuje pár jednoduchých tradic, které vám mohou zaručit štěstí a bohatství na celý rok. Jejich dodržování je navíc docela příjemné – posuďte sami. Např. dát si čočku! Její drobná zrnka totiž připomínají peníze a dodržení této tradice prý zajistí, že se nás příští rok budou držet.

21. 12. | Chlebíček letos oslavil 200 let

  • Obložené chlebíčky jsou česká specialita, kterou jinde na světě nenajdete. Jako první je začal v roce 1916 prodávat lahůdkář Jan Paukert. A jak legendární chlebíček vypadal? 

20. 12. | Snídaně na Štědrý den - to je přece vánočka!

  • Umíte si představit lepší štědrodenní snídani, než vánočku s kakaem? Vylepšit by to mohla leda vlastnoručně upečená vánočka, proto jsme pro vás připravili recept.  

16. 12. | 3 vánoční dezerty

  • Co budete podávat na Štědrý večer jako dezert? Vybrali jsme tři sladkosti, které mají české kořeny a skvěle doprovodí kapra s bramborovým salátem.

12. 12. | Co jste možná nevěděli o vánočce

  • Pečení vánočky patří k nejstarším z českých vánočních zvyklostí. Sladká vánočka vznikla coby vylepšená varianta klasického chleba, který na vánočním stole také nesměl chybět. Kynuté pečivo mělo výsadní postavení, protože proces nabývání těsta na objemu symbolizoval nárůst štěstí a hojnosti. Nepovedená vánočka ale znamenala nezdar v příštím roce.

7. 12. | Staročeská vánoční inspirace

  • Naši předkové slavili ještě před sto lety Vánoce jinak než my. Namísto smaženého kapra, řízků a bramborového salátu připravovali na Štědrý den jídla z luštěnin, hub, nakládaného zelí, ořechů nebo sušeného ovoce.  Štědrovečerní hostina ukončovala období půstu, a přestože se podávala vydatná a slavnostní jídla, maso bylo zapovězeno. 

6. 12. | Kolik druhů pečete?

  • První adventní neděli jsme vkročili do období, které si lidé po staletí spojovali s rozjímáním, zklidněním a postem. Čtyři týdny před Štědrým večerem byly nejen duchovní, ale i fyzickou přípravou na druhé největší církevní svátky v roce. Člověk, který si týdny odpíral zábavu i chutné pokrmy, přirozeně o to hlouběji prožíval sváteční dny spojené s hojností.

15. 9. | Běžná jídla Karlovy doby

  • Jak se lidé stravovali v době nejslavnějšího českého panovníka? Suroviny byli stejné, nicméně jejich úprava je pro nás trochu nezvyklá.

28. 11. | Chléb náš český

  • Chleba, to je jídlo, domov, jistota. Téměř každý Čech, který delší dobu pobýval v zahraničí, ten svůj český chleba po pár týdnech určitě postrádal. 

10. 11. | Podzim – čas na českou klasiku

  • O české kuchyni se říká, že má více podzimních a zimních receptů, než těch jarních a letních. 

10. 11. | Dýně – svěží vítr do českých kuchyní

  • Na farmářských trzích a samozřejmě v supermarketech se už zase objevily dýně, majestátní tykve zbarvené nádhernými podzimními tóny oranžové, žluté a zelené. I ti, kdo si zatím chuť

4. 11. | Ořechy jako zdroj zdraví

  • Jsou zdravé na srdce, líp se po nich přemýšlí, obsahují vitamíny a minerály. Jaký druh ořechů je pro vás nejvhodnější? Který je nejzdravější a který nejvíc kalorický?

27. 10. | Známe nejlepšího cukráře České republiky

  • Sedmička nejlepších profesionálů se utkala ve finále nejprestižnější tuzemské oborové soutěže Cukrář roku - Bidvest Cup 2016.

24. 10. | Roh hojnosti je tu!

  • Přijeďte do zábavního a poznávacího parku v Bystřici nad Pernštejnem na Roh hojnosti, tradiční gastronomickou akci, která se koná o víkendu 29. a 30. října 2016.

10. 10. | 10 zajímavostí o houbách

  • Věděli jste, že za jeden den vyroste hřib asi o pět centimetrů? A že některé houby rostou v kruzích? 

19. 9. | Jak poznat dobrý burčák?

  • Zapojte skoro všechny smysly – dobrý burčák poznáte zrakem, čichem, chutí i sluchem. Na co konkrétně si dát pozor?

Jablko všední a zázračné

  • Jen málokdo v tomto ročním období nepřijde alespoň k jedné tašce darovaných jablek ze zahrádek českých chatařů, chalupářů a pěstitelů. Určitě je škoda nechat je shnít – výborně využít se dají i natlučené padanky! Jablka jsou sice obyčejná a všudypřítomná, ale nesmírně zdravá a kulinářsky cenná. 

15. 9. - 15. 9. | Karel IV. měl nejraději vařené veverky

  • Středověká gastronomie měla s dnešními kulinářskými trendy jen málo společného.

1. 9. | Kde se dobře najíst po prohlídce zámku či hradu?

  • Vybrali jsme pro vás pět zámků a hradů a skvělou restauraci v jejich okolí. Díky tomu si tak můžete udělat výlet ještě hezčí!

29. 8. | Královna cuketa

  • Letní zelenina, která se díky své jemné chuti hodí prakticky do všeho. Užijte si ji na grilu, v zapékaných, dušených, smažených i sladkých jídlech!

8. 8. | 7 způsobů jak si užít borůvky

  • Jejich sezona trvá celé prázdniny, jakmile skončí v nížinách, začnou dozrávat na horách

25. 7. | 5 + 1 tip na výlety za jídlem v okolí Prahy

  • Spojte jednodenní  víkendový výlet s dobrým jídlem.  Vybrali jsme pro vás místa, kam se dá z Prahy dojet na kole, nebo MHD.

18. 7. | Pravdy a mýty o třešních

  • Opravdu nejlíp chutnají chrupky? A vážně  se na na třešně nesmí pít? Tady je seznam tvrzení, která jsme zaslechli o třešních a výsledek našeho hledání, co je na tom pravdy.

10. 6. | Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!

  • Právě teď vrcholí sezóna květu černého bezu. Užijte si jeho omamnou vůni na všechny možné způsoby! 

10 zajímavostí o jahodách

  • Napadlo by vás, že tohle první jarní ovoce patří do rodiny růží? A víte kolik semínek je na jedné jahodě? Tady je výběr informací o jahodách, které nás překvapily.

19. 5. | 7 tipů na domácí nanuky

  •  Jak dostat do dětí ovoce, tvaroh a další zdravé věci tak, aby ještě žadonily o přídavek? Naservírujte jim domácí nanuky. 

9. 5. | 10 zajímavostí o chřestu

  • Český chřest patří k nejlepšímu na světě. Jeho sezona trvá jen pár týdnů od dubna do června, proto si ho pojďte užít! Tady jsou tipy na vaření i další  zajímavosti.

Kde se dobře najíst v Beskydech a na Šumavě

  • Potřebujete při výletech po horách cíl v podobě restaurace? Vybírat můžete v našem seznamu certifikovaných restaurací  a zde si můžete přečíst tipy navíc!

První jarní pozdrav: Medvědí česnek

  • Díky letošní teplé zimě letos všechno pučí o něco dřív. A tak se už teď můžete vypravit na medvědí česnek!

Jaro – to je mladé maso a čerstvé bylinky!

  • Jehněčí, telecí, kůzlečí, králičí  a kuřecí maso. Právě teď je ve vrcholné kondici a chutná nejlíp. Jak ho připravovat, abyste z něj dostali maximum?

Kde se dobře najíst v Krkonoších a Jizerských horách

  • Potřebujete při lyžařském výletě po horách cíl v podobě restaurace? Vybírat můžete v našem seznamu certifikovaných restaurací  a zde si můžete přečíst tipy navíc!

Na Tučný čtvrtek neboli Tučňák se přejezte masem!

  • Tento a nadcházející týden vrcholí masopust – svátek veselí a dobrého jídla. Startuje Tučným čtvrtkem, kdy byste si měli dát koblihy, tučné maso a zapít to pivem nebo kořalkou!

5 tipů, jak odlehčit jídelníček

  • Česká kuchyně stojí na omáčkách a knedlících, ale obsahuje spoustu opomíjených surovin, které se dají připravit na řadu chutných způsobů.  Vybrali jsme pro vás pětici zdravých domácích surovin, které doporučujeme vyzkoušet.

7 originálních chlebíčků

  • Chlebíčky a jednohubky patří k silvestrovskému pohoštění stejně jako párek k hořčici nebo kočička k pejskovi. Připravili jsme proto pro vás 7 nápadů, jak tuhle českou klasiku pojmout moderně a originálně z tradičních českých surovin.

6 zajímavostí o vánočních jídlech

  • Věděli jste, že se štědrovečerní kapr je postní jídlo? A že bramborový salát pochází z Ruska? Vybrali jsme pro vás sedm zajímavostí o tradičních štědrovečerních pokrmech.

5 zásadních druhů cukroví

  • Všichni je známe a máme jasnou představu o tom, jak mají chutnat.  Bez vanilkových rohlíčků, išelských dortíčků nebo vosích hnízd by nebyly pravé Vánoce...

Vinná klobása 5x jinak

  • V některých rodinách patří k tradičním štědrovečerním jídlům. Připravili jsme proto pro vás tipy, jak ji upravovat, aby mezi ostatními slavnostními chody zazářila.

Nejvyšší čas na vánoční perníčky

  • Už je pomalu ten správný čas na pečení perníčků, tak aby se stihly krásně rozležet. Upečte si a nazdobte vlastní perníčky. Je to snazší, než to na první pohled vypadá.

Naše kaše

  • Bramborovou kaši zná asi každý, ale napadlo vás někdy udělat tuhle přílohu z celeru, pastináku nebo třeba dýně? Tady je návod, jak na to!

Husí hody

  • Napadlo vás někdy, že z jedné husy se dá připravit jídlo na celý víkend? Objednejte si husu s drůbky a krví a uvařte z ní polévku, upečte pečínku, připravte paštiku, pochutnejte si na vnitřnostech.

Dáte si hladinku, šnyt nebo mlíko?

  • Hladinka, šnyt, mlíko a čochtan. Víte, co to je? Řeč, kterou se mluví v hospodách, kde výčepní rozumějí pivu. Styl čepování totiž ovlivňuje chuť piva.

Brambory - poklad ukrytý pod zemí

  • Erteple, bandory, zemáky – zkrátka brambory. Jejich univerzální použití z nich dělá potravinu, které se jen tak nepřejíme. Teď na podzim jsou v nejlepší kondici!

O posvícení, všechno to voní…

  • Na slavnostním stole nesmí chybět dozlatova vypečená husa a posvícenské koláčky. Posvícení se slaví třetí říjnovou neděli, kdy skončí polní práce a koláče z voňavé mouky, máku a čerstvých povidel chutnají nejlíp z celého roku. 

5 zajímavostí o (kysaném) zelí

  • Bez něj by námořníkům vypadaly zuby a česká gastronomie přišla o značné množství tradičních jídel. Je levné, běžné dostupné a hodně zdravé.  Udělejte si proto svoje vlastní a uvařte si z něj zelňačku nebo knedlo-zelo-vepřo.

3 tipy na zimní sladkosti ze sadu

  • V kuchyni matematika neplatí. Když sečtete jablka a hrušky a přidáte k tomu švestky, vyjde vám jednoznačný výsledek – zásoba sladkých pochoutek na celou zimu.

Farmářské trhy v Plzeňském Prazdroji!

  • Czech Specials a Plzeňský Prazdroj spolupracují na 3 farmářských trzích v areálu pivovaru v Plzni. Máte poslední šanci si přijít pochutnat a užít sobotní dopoledne.

10 zajímavostí o česneku

  • Je zdravý, v kuchyni se bez něj neobejdeme a prý odhání zloděje. Jelikož ho máme moc rádi, vybrali jsme pro vás o něm 10 pikantností.

Nasbírejte si byliny do přírodní lékárny

  • Srpen byl měsícem sklizně. Součástí jeho bohatství jsou vedle ovoce a zeleniny také léčivé bylinky. Nasušte si je na zimu – dají se z nich vařit čaje i připravovat léčivé koupele.

Jak poznat dobře načepované pivo

  • Pivovar pivo vaří, výčepní ho dělá. Taková je hospodská pravda. Jak tedy poznat dobře načepované pivo a šikovného výčepního?

22. 8. - 22. 8. | Přijďte na farmářské trhy do areálu pivovaru Prazdroj!

  • Czech Specials a Plzeňský Prazdroj spolupracují na 3 farmářských trzích v areálu pivovaru v Plzni. Přijďte si pochutnat a užít sobotní dopoledne.

10 nejlepších českých sladkostí

  • Honí vás mlsná? V tom případě vás před čtením tohoto článku varujeme. Zřejmě vás dohoní a vy ji budete muset nasytit některou z následujících typicky českých sladkostí.

10 zajímavostí, které možná nevíte o rajčatech

  • Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A že Američané milují česká rajčata ze Stupic?  A je rajče ovoce, nebo zelenina? Tady je 10 zajímavostí o rajčatech, které jste možná nevěděli.

Pomazánka jako luxusní večeře

  • Stačí smíchat pár běžných surovin, namazat je na chleba a nápaditě ozdobit. Uvidíte, jak si na zdánlivě prostém jídle pochutnáte.

Jídla na cesty

  • Vyrážíte na cesty? Co kdyby vás přepadl hlad v nečekaný okamžik? Tomu spolehlivě zabrání svačina z domova!

Ovocný knedlík jako symbol českého léta

  • Meruňkové, kynuté, se strouhaným tvarohem, borůvkové, malinové, švestkové, s perníkem, bramborové. Možností a kombinací jsou desítky. Vychutnávejte si ovocné knedlíky právě teď, kdy chutnají nejlíp!

Czech Specials a Lokál (Ambiente) jsou partneři

  • Naším dlouhodobým cílem je přinášet Vám zajímavé informace o české gastronomii a zároveň doporučit české restaurace, které stojí za to navštívit.

Nejlepší jahodové kombinace

  • Věděli jste, že jahody jsou skvělé s pepřem? A že se nehodí k šampaňskému? Připravili jsme pro vás pár tipů na neodolatelné kombinace.

Kuchařské vychytávky – loupeme, smažíme, solíme

  • Někteří si snaží čas strávený při vaření co nejvíce zkrátit, pro druhé je vaření oddechovou aktivitou, u níž mohou mozek nechat odpočívat a není kam spěchat.

5 nápadů jak využít plané byliny

  • Myslíte na jídlo, kudy chodíte? Něco dobrého k snědku najdete kdekoliv – třeba na odpolední procházce přírodou. Vybrali jsme pro vás pětici  bylin, na kterých si pochutnáte.

Kontroverze české kuchyně – díl 3. tlačenka

  • Česká kuchyně je známá celou řadou specifických, místy až kontroverzních pochoutek. Náš seriál o odvrácené straně české moderní gastronomie a postrachu mnoha profesionálních kuchařů pokračuje. Dnešní úlovek – tlačenka.

Kultovní jídla z českých filmů!

  • Jídlo a film k sobě prostě patří. Ke společné oslavě kulinářského a filmového umění vám naservírujeme 3 české filmové lahůdky, které se mimo jiné zapsaly do našich pamětí nezapomenutelnou hláškou o jídle.

Rebarbora a její využití v kuchyni

  • Rebarbora nebo také reveň je řapíkatá zelenina. Má široké uplatnění v kuchyni a nejčastěji se připravuje na sladko. Její řapíky mají zelenou nebo růžovou až červenou barvu, příjemně voní po bylinkách a po uvaření mají osobitou sladko-kyselou chuť.

Pivní stezka Praha

  • Užijte si pivní putování po Praze, které speciálně pro vás sestavil Max Bahnson, pivní filosof.

Top cool jídla pro studenty

  • Super rychle připravené, ultra levné, pořádná porce, maximální chuť a minimum surovin. Takové společné jmenovatele mají studentská jídla. Máme pro vás přehled těch největších studentských „kulinářských“ vychytávek. A která jídla jste na kolejích nebo internátech vařili vy?

Pochutnejte si na českém chřestu

  • Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá.

Kontroverze české kuchyně – díl 2. - Smažák

  • Náš seriál o odvrácené straně české moderní gastronomie a postrachu mnoha profesionálních kuchařů pokračuje.

3 tipy na bezvadný piknik

  • Pikniková sezóna je na spadnutí. Jídlo už voní, víno se chladí a piknikové koše se plní. Naše tipy berte jako inspiraci, kam vyrazit na prázdninový výlet spojený s piknikem. Na těchto místech se postarají o vás i o vaše chutě.

Okouzlující chuť hor - Jeseníků

  • Jeseníky, jedny z nejkrásnějších českých hor, jsou kromě okouzlující téměř nedotčené přírody, která dokáže být malebná i drsná zároveň, vyhlášeny svou poctivou kuchyní z lokálních surovin.

7 tipů na perfektní prvomájovou večeři

  • Máj je lásky čas a láska, jak známo, prochází žaludkem a proto vám přinášíme několik žhavých tipů na strávení nejen prvomájového večera.

Pivní festival v Plzni

  • První květnový víkend patří v Plzni už téměř tradičně nezávislému pivnímu festivalu Pivnifest.cz.  Festival se opět odehraje v prostorách bývalého kulturního domu Inwest, takže ho při návštěvě Plzně opravdu nemůžete minout.

Kontroverze české kuchyně - díl 1. - fotopříběh utopenců

  • Česká kuchyně je známá celou řadou specifických, místy až kontroverzních pochoutek, které my Češi milujeme a cizinci nad nimi jen nevěřícně kroutí hlavou a ohrnují nos. To ale jen do prvního ochutnání.

Zeleninové koktejly pro jarní očistu

  • Když přichází jaro, je čas na očistnou kúru. Po zimě býváme unavení a bez energie. V zimních měsících náš organismus trpěl absencí sluníčka, a tím také nedostatečným přísunem vitamínů. Přicházejí jarní chřipky a nachlazení ...

Co dobrého můžeme připravit z velikonočních vajec?

  • Po Velikonocích jsou mnohé domácnosti doslova zaplaveny vejci natvrdo. „Co s nimi?“ je otázka, kterou pak řešíme rok co rok. Kromě oblíbené vaječné pomazánky se ovšem vejce hodí do mnoha jiných pokrmů.

Nastává čas hodování – tradiční i magické pokrmy

  • K tradičním oslavám Velikonoc, jakožto nejvýznamnějšího křesťanského i pohanského svátku, neodmyslitelně patří kromě zvyků a rituálů také celá řada slaných i sladkých pochoutek. Po čtyřicetidenním ...

Gurmánské Velikonoce ve Velkých Karlovicích

  • Užijte si velikonoční svátky ve společnosti dobrého jídla. Resort Valachy, sdružující hotely Lanterna, Horal a Galik v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích, připravil na první dubnový víkend několik nabídek pro gurmány.

Jarní bylinky a jejich využití v kuchyni

  • Při jarních procházkách můžete v probouzející přírodě, v níž se vše začíná zelenat a paprsky začínají nabírat na síle, nasbírat volně rostoucí bylinky a vykouzlit z nich v kuchyni svěží jarní pochoutky.

Horácká gastronomie – rozmanitost v monotónnosti

  • Jak vypadala a vypadá dnešní horácká kuchyně? Nejvyhlášenější regionální pokrmy z Vysočiny mají jeden společný jmenovatel - tím jsou bezesporu brambory.

Čáp? A s mákem? To musíte ochutnat!

  • Máme pro vás výborný tip na rychlou sladkou pochoutku, kterou si můžete připravit po vzoru staročeského receptu – jedná se o Čápy s mákem.

Speciality jihočeské kuchyně

  • Jihočeský kraj, místo kde rybníkář Jakub Krčín založil největší český rybník, je znám nejen pro hojnost ryb a chutné pivo z mnoha zdejších pivovarů. Tradiční jihočeská kuchyně láká také na lahodné speciality z hub ...

Týden slovenské kuchyně v Bukovanském mlýně

  • Prostředí Bukovanského mlýna, hotelového areálu nacházejícího se na vrcholu kopce mezi obcemi Bukovany a Ostrovánky u Kyjova, láká návštěvníky na okouzlující atmosféru.

Farmářské trhy nabízejí nejen kvalitní lokální zeleninu a ovoce

  • V posledních několika letech se ve větších i menších městech začaly pravidelně konat trhy, na nichž mohou návštěvníci zakoupit ovoce a zeleninu, maso a uzeniny, sýry a jiné mléčné výrobky, pečivo, sladké i slané ...

Táborský festival vína 2015

  • V sobotu osmadvacátého února bude v táborském hotelu Palcát zahájen již sedmý ročník Táborského festivalu vína, v jehož rámci se v průběhu března uskuteční přes třicet různorodých akcí spojených s vínem.

Saláty z kořenové zeleniny aneb doplňujte vitamíny (nejen) v zimě

  • Nejen v zimě je třeba pravidelně doplňovat vitaminy a to nejlépe konzumací ovoce a nejrůznější zeleniny. Přinášíme vám proto několik tipů na jednoduché a především chutné saláty z kořenové zeleniny, na ...

Poklady krkonošské kuchyně

  • Zima je v plném proudu a nejen v Krkonoších panují ideální sněhové podmínky lákající k zimním radovánkám nebo vycházkám zasněženou krajinou národního parku.

Tradiční masopustní slavnosti

  • Masopustem se označuje celé období hodování a veselí, tedy i tanečních zábav a zabijaček, jež začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a trvá až do začátku čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.

Tradiční české likéry

  • Ačkoliv je Česká republika zemí proslulou především pro své vynikající pivo a kvalitní moravské víno, vyrábí se tu také řada likérů a alkoholických nápojů oblíbených i daleko za českými hranicemi.

O českých sýrech inspirovaných zahraničím

  • V produkci sýrů se Česko rozhodně nemůže rovnat „sýrovým velmocem“ jako je Francie, Holandsko či Itálie. I tak pochází z českých mlékáren několik druhů sýrů, které vám svou chutí dokáží učarovat.

Vaříme s pohankou: Valašské kontrabáše a chutné placičky

  • Pohanka je v české kuchyni často opomíjenou surovinou, která je však chutná a navíc zdravá. Mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu a neobsahuje lepek. Využití pohanky v kuchyni je opravdu široké.

Speciality tradiční šumavské kuchyně

  • Obdobně okouzlující jako šumavská příroda, která v zimě vybízí především k výletům za sjezdovým a běžeckým lyžováním, je i zdejší regionální kuchyně. Vydáte-li se sem, neochutnat některou z místních specialit by byl hřích.

Co si připravit na Nový rok k obědu? V Česku jedině čočku!

  • V Česku je zvykem jíst na první den roku čočku. Věříme totiž, že pokrm z čočky na Nový rok, ať už je to polévka či čočka jako příloha, budou se nás v následujícím roce držet peníze. Původ této lidové pověry ...

Vánoce v sousedních zemích

  • České Vánoce jsou spojeny s  řadou tradic a zvyků a především se zcela tradičním vánočním menu. Dnes bychom vám chtěli představit jak se slaví Vánoce u našich sousedů a to především z pohledu gastronomie.

Degustujte na brněnském festivalu Víno zblízka

  • Pokud se chcete příjemně naladit na vánoční svátky, navštivte festival moravských vín v Brně. Degustační sobota Víno z blízka proběhne 6. prosince v historických sklepech i moderních vinárnách a restauracích Brna.

Adventní trhy – tradiční řemesla i pochoutky

  • Vánoční trhy probíhají každoročně ve větších i menších městech napříč celým Českem. Neopakovatelnou předvánoční atmosféru v prostředí historického města zařazeného mezi památky UNESCO si můžete ...

Česká kávová kultura na vzestupu

  • Ačkoliv se úroveň kávové kultury v Česku v posledních letech postupně zlepšuje, častým nešvarem, který bohužel přetrvává v mnoha českých restauracích i kavárnách, je elementární neznalost.

Zahrádky vydávají úrodu zeleniny

  • V průběhu října dozrávají v českých zahradách a zahrádkách mnohé druhy především košťálové a listové zeleniny.

Gastro Food Fest Litoměřice 2014

  • Druhý ročník festivalu určeného všem milovníkům dobrého jídla bude probíhat v malebném historickém městě Litoměřice od pátku 17. do neděle 19. října v areálu výstaviště Zahrada Čech.

15. 10. - 5. 11. | 15.10. startuje Gastrofestival Czech Specials

  • Máte chuť poznat české speciality? - Pampušky, krkonošské sejkory, kobzolačku, beleše nebo podzvičinský švestkový koláč? Pak jste tu správně.

Pod pokličkou (nejen) valašské kuchyně

  • Od pátku 3. do neděle 5. října proběhne ve Velkých Karlovicích ve Zlínském kraji již 6. ročník Karlovského gastrofestivalu.

Kukuřice cukrová - čerstvě sklizená lahůdka

  • Kukuřice cukrová je výjimečně sladkou formou kukuřice seté. Čerstvě sklizené palice jsou plné sytě žlutých šťavnatých zrn a v kuchyni ji snadno přetvoříte v lahůdku.

Slavnosti brambor na Vysočině

  • O nadcházejícím víkendu 20. a 21. září se v Bystřici nad Pernštejnem v centru Eden uskuteční ojedinělá akce vzdávající hold pro lidstvo jedné z nejzásadnějších plodin. Letošní druhý ročník Slavností ...

6. 9. | Finále Food Cupu Czech Specials

  • V krásném prostředí zahrad Zámku Troja se odehrál 4. ročník Foodparade – festivalu jídla a pití. V rámci této akce se v sobotu 6.9. odehrálo finálové klání Food Cup Czech Specials. I přes blížící se podzim bylo počasí více než příznivé a tak si návštěvníci pochutnávali na všemožných dobrotách raději ve stínu zámeckých stromů.

Gastronomický festival Food Parade opět přináší program k nakousnutí

  • První zářijový víkend (6. a 7. září) provoní zahrady zámku Trója nespočet lahodných vůní. Uskuteční se zde již čtvrtý ročník festivalu jídla a pití Food Parade, který se v letošním roce spojil s Mezinárodním...

Nakyslé ovocné šperky českých zahrádek

  • V českých zahradách najdete tyto ovocné keře vcelku běžně. Spojuje je nejen vysoký obsah vitaminů (především vitaminu C), ale i relativní nenáročnost na pěstování.

Luhačovice lákají na gurmánský festival

  • Již v sobotu 16. srpna – od 10 do 19 hodin – provoní lázeňské město Luhačovice rozmanité pochoutky, které nechají návštěvníkům nahlédnout do tradiční místní kuchyně od historie až po současnost.

Mikulov láká na gastronomické pochoutky a výjimečně i pivo

  • Ačkoliv je malebné jihomoravské městečko Mikulov obklopeno vinicemi a je tak přirozeně spjato především s produkcí vynikajícího vína, o druhé srpnové sobotě (9. srpna) bude Mikulovu vládnout výjimečně pivo.

Holubinky - často opomíjená ozdoba českých lesů

  • Vydatné dešťové srážky posledních dní přinesly množství tolik potřebné vláhy, a tak se možná vášniví houbaři dočkají prvních „pořádných úlovků“.

Prohlédněte si Víno z blízka

  • Až do 11. září máte šanci zúčastnit se ojedinělého brněnského festivalu Víno z blízka. V deseti samostatných degustacích představuje postupně deset nejvýznamnějších vinařských obcí Moravy.

Ovoce zalité sluncem

  • Původní domovinou meruňky obecné, stromu plodícího žluté až oranžové peckovice, je pravděpodobně Čína. V Česku se meruňky hojně pěstují v teplých a slunečných vinorodných krajích, především na jižní Moravě.

Borovany lákají na slavnosti borůvek

  • Druhý víkend v červenci (12. a 13.7.) ožije areál kláštera v Borovanech u Českých Budějovic oslavami sběru modrofialových lesních plodů - borůvek.

Lahodná a poctivá, taková je Chuť Jeseníků

  • Letos již po čtvrté se v krásném kraji Jesenicka koná ojedinělý gastronomický festival Chuť Jeseníků, jehož slavnostní zahájení proběhne 5. července ve vesničce Branná.

Slavnosti s nezaměnitelnou chutí a vůní!

  • Od pátku 27. června do neděle 29. června se v Lošticích, městečku známém především zdejší výrobou Olomouckých tvarůžků, bude slavit. Již po devatenácté se zde odehrají slavnosti hudby a tvarůžků Pod loštickým nebem.

Červené ředkvičky – pikantní chuť plná vitamínů

  • V červnu vrcholí sezóna v Česku pěstovaných červených ředkviček. Tato půvabná kořenová zelenina má široké využití především za syrova ve studené kuchyni, používá se ale i na vaření.

Sezona českých jahod je v plném proudu!

  • Teplejší počasí posledních dní je vítanou zprávou nejen pro milovníky výletů (ať už pěších či na kole), ale také pro milovníky ovocných plodů, třešní či jahod.

7. 6. | Špilberk Food Festival, Brno

  • V sobotu 7.6. hostilo nádvoří hradu Špilberk čtvrté a zároveň poslední kolo Food Cupu Czech Specials.

24. 5. - 25. 5. | Gastroslavnosti M. D. Rettigové Litomyšl

  • Třetím finalistou Food Cupu Czech Specials je restaurace z Litomyšle.

17. 5. - 18. 5. | 4. ročník Apetit Festivalu Plzeň

  • Třetí květnový víkend odhalil druhého finalistu Food Cupu Czech Specials.

3. 5. | Food Festival Karlovy Vary 2014

  • Známe prvního finalistu Food Cup Czech Specials 2014 – Villa Patriot Mariánské Lázně

Letní grilování - je potřeba marinovat maso?

  • Grilování a marináda je v Česku téměř synonymum. Je ale marinování masa opravdu potřeba? Zapátrali jsme po tom.

5 tipů pro houbaře

  • Konečně rostou! Sbírání hub je český národní sport a my jsme pro vás připravili tipy, jak se v něm ještě zdokonalit.

Kapr

Vánoční pověry, které se vyplatí znát

  • K Vánocům se vztahuje spousta pověr, většinou jsou spojené s pohanskými zvyky. Tady je stručný přehled zvyklostí, díky kterým si snadno a rychle zajistíte hojnost, štěstí a úrodu na příští rok.

Jak si pochutnat na štědrovečerním kaprovi?

15. 9. | 10 zajímavostí o houbách

  • Věděli jste, že za jeden den vyroste hřib asi o pět centimetrů? A že některé houby rostou v kruzích? 

Připravte si letos trochu jiný bramborový salát

  • Bez bramborového salátu by české Vánoce asi ani Vánocemi nebyly. Většinou si na něm pochutnáváme při štědrovečerní večeři nastudeno a slouží jako příloha ke smaženému kaprovi nebo řízku.

Inspirace na vánoční speciality

  • S tradičními českými Vánoci se kromě řady lidových zvyků neodmyslitelně pojí i množství gastronomických specialit. Opomineme-li tradiční štědrovečerní menu skládající se z rybí polévky a smaženého kapra ...

Kolik druhů vánočního cukroví je potřeba upéct?

  • Oblíbenou gurmánskou tradicí českých Vánoc je kromě jiného také pečení a pojídání cukroví. V některých rodinách se peče pouze pár oblíbených druhů, jiné se předhánějí v množství i počtu variací.

Oblíbené české zmrzliny

  • K létu bezesporu patří sladké mražené osvěžení v podobě chutné zmrzliny. Co se vám jako první vybaví, když se řekne typická česká zmrzlina? Kopečková, točená, balená v kornoutu nebo „na dřívku“?

Oblíbené moučníky k odpolední kávě

  • Téměř v každé české rodině si z generace na generace předávají a uchovávají oblíbené recepty či méně obvyklé variace jinak tradičních moučníků. Přinášíme vám tipy na dva skvělé moučníky.

Dýně v kuchyni

  • Dýně není zdaleka jen hezká dekorace a krásně vybarvený symbol podzimu. Tato zelenina obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a betakarotenu, jak napovídá její sytě oranžové zbarvení.

Září, měsíc slavností vína

  • V září dozrává vinná réva a začíná se sklízet a zpracovávat ve víno. Tento lahodný mok, jehož kouzlu propadlo lidstvo již před několika tisíci lety, si zaslouží být oslavován, stejně jako lidé, kteří jej s péčí a láskou přivádějí na svět.

Tradiční podzimní výlovy rybníků

  • Jako již tradičně na podzim vydávají české i moravské rybníky svá bohatství. Každoročně z nich rybáři vyloví stovky tun ryb. I letos tomu nebude jinak.

Krémová podzimní polévka – lahůdka, která vás zahřeje

  • Příroda se v listopadu barví do okouzlujících odstínů a počasí dokáže překvapit svou přívětivostí, ale často přináší i první mrazivé dny, v nichž zima zalézá za nehty a při pobytu venku může člověk ...

Česká svatební hostina - tradiční versus moderní pojetí

  • Svatební veselí je i v Česku neodmyslitelně spjato s dobrým jídlem a pitím. Je zvykem, že po svatebním obřadu následuje slavnostní hostina, jež bývá zpravidla vyhrazena pro rodinu a nejbližší přátele.

Jak nakupovat a upravovat dýni?

  • Začal čas dýní a my jsme se opět na ně zeptali šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci po Sněžkou. Čím jsou zajímavé a jak je nakupovat a upravovat?

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu