10 zajímavostí o chřestu

10 zajímavostí o chřestu

Send by e-mail
  • Český chřest patří k nejlepšímu na světě. Jeho sezona trvá jen pár týdnů od dubna do června, proto si ho pojďte užít! Tady jsou tipy na vaření i další  zajímavosti.
     
    1. 1. Bílý, zelený a fialový chřest je stejný druh chřestu, liší se způsobem pěstování. Bílý chřest roste přihrnutý zeminou, proto má jemnější chuť a pevnější slupku. Naopak zelený chřest se vyznačuje výraznou chutí a slupkou, kterou není třeba loupat.
    2.  
    3. 2. Česko je vyhlášeným  pěstitelem chřestu. Nejslavnější chřestové plantáže v Evropě byly už v 19. století na jižní Moravě v Ivančicích. Zdejší chřest byl tehdy ve světě známější než plzeňské pivo. Během světových válek ale musel ustoupit levnějším a výživnějším potravinám, zejména obilí. Přestože se do okolí Ivančic vrací, největší plantáže českého chřesu jsou nyní v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku.
    4.  
    5. 3. Nejkřupavější, nejsladší a nejšťavnatější je chřest v den sklizně. Pak jde jeho kvalita postupně dolů.
    6.  
    7. 4. Pokud vám chřest zavadne, oživíte ho ponořením do mírně oslazené ledové vody.
    8.  
    9. 5. Než se dáte do vaření chřestu, odlomte nebo odkrojte dřevnaté konce. Můžete je přidat do polévky, po uvaření rozmixovat a polévku přecedit.
    10.  
    11. 6. Hlavičky chřestu jsou nejkřehčí. Pokud vaříte chřest pokrájený, přidejte je do hrnce až těsně před koncem varu.
    12.  
    13. 7. Chřestu svědčí jednoduché úpravy – například blanšírování. Ponořte ho na minutu do vroucí vody a pak slijte a osušte. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem a podávejte třeba s pošírovaným nebo sázeným vejcem.
    14.  
    15. 8. Chřest také můžet ogrilovat. Položte ho na gril, počkejte, až se vypálí mřížka a potom ho zabalte s trochou másla a soli do alobalu.
    16.  
    17. 9. Zatímco ve všech zemích Evropy je základem názvu pro chřest řecký název "asparagos", čeština si vytvořila název původní. Chřest je slovo ze staročeštiny a nejstarší písemné záznamy jej dokladují již z doby Karla IV. Na Moravě je rozšířený germanismus špargl.
    10. Je prokázané, že při časté konzumaci funguje chřest jako afrodiziakum

    kdy?

  • 09. 05. 2016

    postup

    Doba přípravy

    Doba přípravy
    -
    Doba vaření
    -

    Počet porcí

    -

    Ingredience

    Přihlásit k odběru newsletteru

    Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.