Strava pomáhá léčit

Strava pomáhá léčit

Pokud není dokonce hlavním nástrojem léčby u některých onemocnění, je lázeňská strava významným pomocníkem při léčebných a ozdravných lázeňských pobytech. Zkusme se s tímto nejednoduchým tématem nějak vyrovnat.


V zásadě platí, že lázeňská strava by vždy měla být nadstandardní. Jak co do výběru surovin – kvality a pestrosti, tak zpracováním. To znamená volit takové receptury, při nichž se zachová co nejvíce zdravých prvků v surovinách obsažených. Je to také o čerstvosti použitých vstupů, k tomu báječně slouží sezónnost. Na programu by se měly objevovat ty složky, jež se v tom, kterém období nacházejí v optimální formě. 
 
2-lazne.jpg     3-lazne.jpg

To platí o stravě obecně, té lázeňské potom obzvlášť. Tak jednoduché to ale není. V rámci lázeňské péče vstupují na scénu také diety. Nejen u ústavů, kde se léčí vnitřní choroby, ale ve větší či menší míře i u lázní ošetřujících problémy pohybového ústrojí. I když tam nebývají nasazovány prvoplánově. Existuje soupis nejfrekventovanějších diet, které se v lázních – a nejen v nich objevují. Každá bývá popsána stran energetické vydatnosti, a obsahu především bílkovin, tuků a sacharidů. Vypadá takto (některé si alespoň stručně popíšeme):
  • Dieta tekutá        
  • Dieta kašovitá        
  • Dieta šetřící        
  • Dieta racionální - je vhodná pro pacienty s ortopedickým, plicním, nosním, ušním a dalším onemocněním, při kterém není léčen zažívací trakt nebo léčena metabolická funkce organismu         
  • Dieta s omezením tuků        
  • Dieta s přísným omezením tuků        
  • Dieta s omezením zbytků - je to strava plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, podáváme 5 x denně, vylučujeme potraviny zanechávající nestravitelné zbytky.         
  • Dieta nízkobílkovinná        
  • Dieta redukční        
  • Dieta přísně redukční
  • Dieta diabetická        
  • Dieta při onemocnění dnou - ze stravy úplně vylučujeme potraviny s obsahem 150-800 mg a více purinových látek (vnitřnosti, ledvinky, játra, slanečci, sardinky, tresčí játra, drobné ryby, extraktní látky z masa – masové šťávy, mladá drůbež, uzeniny, mořské ryby, sardelky, hrách, čočka, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoláda, silné kakao, silný ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, koření – pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor).            
  • Dieta diabetická šetřící        
  • Dieta neslaná šetřící        
  • Dieta výživná        
  • Strava pro batolata        
  • Strava větších dětí        
  • Dieta tekutá výživná        
  • Dieta s omezením B – neslaná        
  • Dieta bezlepková      

Vybrané lázně, jejich léčebné zaměření a z něho vyplývající nasazení diet v jídelníčcích:
 
4-lazne-imperial.jpg     5-lazne-imperial.jpg

Karlovy Vary – Imperial
(nemoci trávicího ústrojí, nemoci metabolické, nemoci pohybového ústrojí, nemoci onkologické, nemoci nervové, nemoci oběhového ústrojí)
V souvislosti se širokým záběrem léčených chorob je rejstřík tamní stravy velice široký. Krom nedietní nabídky se v něm uplatňují až čtyři desítky nejrůznějších diet, některé málo známé či neznámé (u zahraničních pacientů). Na šéfkuchaři potom je, aby se co nejrychleji zorientoval a byl schopen pro ně zajistit suroviny a zvládl jejich přípravu. V rámci péče o své pacienty zavedli do hotelu jakýsi „vřídlovod“ – potrubní vedení vřídelní vody do až hotelu. 
Podle šéfkuchaře Martina Lukáše je skladba dietních pokrmů zhruba taková: „… používáme dietu č. 2 šetřící, dietu č. 3 racionální, dietu č. 8 redukční, dietu č. 9 diabetickou, bezlepkovou, bezlaktózovou, další jsou individuální: vegetariáni, vegani, ovo lakto vegani, celiaci. Nejvíce je 3 a 2, redukčních je v průměru 6 osob týdně, diabetických v průměru 20 osob týdně. Pak detox a antistresové programy, ty jsou na pročištění organismu“.
 
6-lazne-luhacovice.jpg     7-lazne-luhacovice.jpg

Luhačovice
(nemoci dýchacího ústrojí, pohybového ústrojí, nemoci nervové, nemoci trávicího ústrojí, cukrovka, rekondice po onkologické léčbě)
7 hotelů, 4 vily, 8 penzionů a 2 dětské léčebny, to je lázeňský komplex Lázní Luhačovice. To vše, v působivém architektonickém provedení, vsazeno do krásného prostředí dává spolu s mimořádnou gastronomií a léčivými prameny, především Vincentkou – rámec pro působivé, účinné pobyty pacientů. 
 
8-lazne-teplice.jpg     9-lazne-teplice.jpg

Teplice v Čechách
(onemocnění oběhového ústrojí, onemocnění pohybového ústrojí, rekondiční pobyty) 
Jde o lázně pohybové. Lázeňská strava je klientům poskytována v duchu racionální stravy, tedy pestré, vyvážené, ale nejde přímo o stravu dietní. Nicméně klientům může být dietní strava poskytována i v případech, kdy není předepsána lékařem, ale klient je zvyklý se dietně stravovat. Teplické termální prameny jsou dílem Symfonie živlů pro zdraví, tvrdí se. Jisté je, že blahodárných koupelí ve vodě Pravřídla využili, krom dalších, ruský car Petr Veliký, a také Ludwig van Beethoven. V jeho dosud existujícím pokoji se údajně začala rodit slavná Devátá symfonie. 
 
10-lazne-trebon.jpg     11-lazne-trebon.jpg

Třeboň
(převážně degenerativní onemocnění kloubů (osteoartróza, zejména koxartróza a gonartróza, revmatická onemocnění, dna a další) 
Z uvedeného vyplývá i nejčastěji ordinovaný druh diet.
Vyhledávanou specialitou Třeboně jsou – vedle relaxačního prostředí, prodchnutého slavnou historií města, hlavně vyhlášené peloidní koupele, ať už slatinné, nebo bahenní. Bonusem, který přispívá k dobrému naložení pacientů, je také kulturní zpestření v podobě letního festivalu klasické hudby Třeboňská nocturna. Ve stravovacím režimu zde potom využívají jinou z místních rarit, třeboňského kapra i další sladkovodní ryby.
 
12-lazne-trebon-dolu.jpg

Jak vidno, ať dietní či nedietní strava, je lázeňská gastronomie neoddiskutovatelnou součástí terapie. Samozřejmě v kombinaci s vodou léčivých pramenů, nezbytnou součástí léčebné terapie. Na kuchařích potom je, aby v rámci možností byla i chutná a pro pacienty lákající. A to není lehký úkol.
 

Autor: Milan Ballík