S pádlem a vidličkou

S pádlem a vidličkou

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan Ballik
    Malebná krajina okolo našich řek byla nejlepším předpokladem pro rozvoj vodáctví. To se mohutně rozrostlo, a nezastavilo je zmizení nejpůsobivějších míst pod hladinou nádrží Vltavské kaskády, ani výstavba přehradních nádrží na dalších řekách. Vodní turistika přežila i díky tomu, že v nešťastných letech poúnorového režimu byla cesta řekou jedním z mála nepostižených útěků od tehdejší reality. Dodnes se tak nejfrekventovanější vodácké řeky během prázdnin mění v hotové lodní dálnice. 

    Začneme na patrně nejhezčí řece s nabídkou úžasných scenérií, na Vltavě. Ovšem zaměříme se trochu jinam, než je zvykem. Pohleďme na jiný fenomén, který vodní turistika přinesla. S prvními tábořišti se jako korálky navlečené na tocích řek objevily zprvu jen stánky a bufety, později hospody či restaurace. Se stále přísnějšími pravidly táboření na řekách jich mnoho odnesla voda, některé však přežívají a jsou častým cílem hladových říčních vlků. Ti se přes den často odbývají narychlo spolknutými prostými sousty, povýtce studenými, aby si večer dali do nosu v útulné hospůdce. Přestože za ní musí jít lán světa. Což, je-li jejich plavba delší, než dva dny, s nadšením činí. Pokusme se najít na březích řek či v jejich okolí místa, která zachraňují vodáctvo před vyhladověním. 



    Začneme v Lenoře. Necelé dva kilometry od kempu leží sympatická restaurace. Krom všech klasických jídel, guláše a pro vodáky naprosto neodmyslitelného smažáku nabízejí i těstoviny. Dostane se vám tam i zajímavé kulturní vložky. Stěny totiž zdobí obrazy s tématikou této podmanivé krajiny. 

    O pár kilometrů a pár říčních zákrut níže leží další známé tábořiště, Soumarský most. Tamní soumarský hostinec umí vedle všech tradičních jídel také zabíjačku. Určitě báječná nabídka, ale zda na začátku plavby - nevím.  
    V Nové Peci u mostu vás v hospůdce překvapí hlavně pivem.  Jmenuje se embéčko a čepují ho ze skutečné škodovky. Trubky vycházejí z kufru vozu. 

    Další úsek asi vypustíme, komu by se chtělo „píchat“ klidnou hladinu lipenské nádrže?! Po přesunu pokračujeme z Vyššího Brodu. Před odjezdem lze navštívit některý z tamních podniků. Přímo v kempu občerstvení s pár položkami hotových jídel, ve městě pak některou z celého tuctu hospod a restaurací. 

    Zlatá Koruna, jakkoliv to zní okázale, není v nabídce kdovíjak bohatá. Bufet a jedna, možná dvě restaurace. Asi stojí za to doplout až do Českého Krumlova, kde jsou možnosti daleko širší. Jak v sortimentu, tak ve stupních kvality.  Od občerstvení v kempu po báječnou plzeňskou restauraci a pár podniků, které ztékají hranici vyšší střední třídy. 



    Pak už rychle kolem Větřní, moc se nezdržovat a na těle i duchu se občerstvit až v Rožmberku. Buď v plnohodnotné restauraci v kempu, nebo některé z jistě alespoň dvou slušných. 

    Posíleni, plavbou už mírně unaveni si dáte lehký relaxační večer před etapou do Českých Budějovic. Trochu štreka, ale tam se lze gastronomicky vyřádit, jak náleží. V některé z kmenových pivnic slavného pivovaru, báječném minipivovaru s kuchyní, která stojí za vyzkoušení, nebo třeba vinárně je možné zde celý výlet uzavřít. 



    Tady se s vámi rozloučíme i my, ale jen nakrátko. Brzy se vydáme na ostatní vodácké řeky, stejně poutavé jako byla Vltava. 
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu