Masopust v ilegalitě

Masopust v ilegalitě

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallíkVšechno v tomto virulentním čase je jinak. Některé skutečnosti dokonce napořád. Co však z tradic předvelikonočního času zůstane, jako už tolikrát, je masopust. 

    Sladkých dobrot – koblih a božích milostí za vše další, masa převážně vepřového v různých varietách byly na stolech mísy. Jak sedláci tak chasa se krmili víceméně denně, vidina čtyř desítek dní o luštěninách, bramborách a maximálně nějaké té rybě nutila konzumovat, i když možná zrovna nebyl hlad. 
    K oslavám patřily i průvody a rej masek, tancovačky a mnohé další rozpustilé taškařice. Letos však už začátek masopustu poslal lidem varování. V podobě zrušených tradičních slavností spojených s trhy a stánky s rozličnými dobrotami. Jejich novodobá tradice má základ především v programech muzeí v přírodě. Ty ovšem tentokrát musíme oželet. Nebudou se konat v Zubrnicích na Ústecku, Hanáckém muzeu v přírodě v Příkazech ani v Dřevěném městečku rožnovského Valašského skanzenu. Bývají to merendy, které tam zpravidla období masopustu hned po Třech králích zahajují.



    V místech vyhlášených slavnými masopustními průvody se tentokrát medvědář se svým bručounským „zvířetem“, dráteník, ras ani další z veselých či hrozivých maškar neobjeví. Ani štamprličku od rozjařeného policajta s červeným frňákem si tentokrát nedopřejeme. Tradice masopustu však jistojistě nezanikne. Tak jako už tolikrát v historii při nejhorších horších pohromách přežije i letos. 
    Masopustní oslavy bude však možné sledovat on-line. Jistě zajímavé a záslužné. Ale vůni prdelačky, ovaru či prejtu, která se vždy line ze stánků, tu z obrazovky neucítíme.
    V roli zachránce vystoupí i tentokrát gastronomie. Kterou v rámci rodinných sešlostí při masopustních stravovacích rituálech zakázat nelze. Ať je jakkoliv okázalá.
    Aby vše bylo jaksepatří, o to se starají masopustní okénka některých restaurací. I když ne všude zabíjačku deklarují coby masopustní, přestože někde hospodští masopust přeskočili skrze svátek svatého Valentina ve stejném termínu, přece je stále z čeho vybírat. Možná objevíte zajímavé okénko ve vašem okolí.  
    Na samý závěr ještě jedno: aby se případná televizní podívaná nezdála neúplná, o to se jistě postarají vybrané lahůdky, které si k obrazovce objednáte se. 



    Pro zajímavost uvádím některá místa, kde jsou masopustní dobroty k mání. I ta, kde třeba zabíjačky už proběhly.
    Masopustní dobroty z čuníka připravil Jan Horký v restauraci Kamera na pražském Barrandově. Dokonce formou prodejního stánku na jednom z tamních náměstí. Po dva dny tam fronta nebrala konce.

    Do masopustní nabídky se logicky zapojily i podniky, certifikované značkou Czech Specials. 
    Hospůdka při penzionu Staré časy na Horní Bečvě přišla s atraktivními Gurmánskými bedýnkami. Jakkoliv nejsou patrně cílené zrovna jako masopustní, Bedýnka pro chlapy se za ni může docela dobře považovat. Posuďte sami: pro 4 osoby / objednávka 24 hod předem, pečené vepřové koleno na černém pivu (1.5kg sk), pečená vepřová žebírka na medu (500g), pecen křupavého čerstvého chleba s kmínem (400g), chutney z červené cibule, pikantní hořčice, beraní rohy, salát Coleslaw. 
    Pominout samozřejmě nelze Václava Friče Na Pekárně v Čakovičkách. Ten vše pojednal formou jakéhosi minijarmarku a už po poledni hlásil: „vyprodáno!“ O jitrnice, jelita, ovar i vše další byl mimořádný zájem. Jako ostatně u Friče vždy. Dokonce takový, že se Na Pekárně rozhodli zabíjačku zopakovat. Dokonce přímo o Masopustní neděli 14. února.
    Radniční sklípek Liberec připravoval poslední tři lednové dny balíčky pro 3 – 6 osob a speciální balíček Nakombinuj si sám: balíček pro 2 – 4 osoby: 2x 0,25l ovarová polévka, 2x 200g jitrnice, 2x 200g jelítko, 400g tlačenky + 1/2 vlastního pečeného chleba a 2x pet 2l tankového ležáku „450“
    10. února si můžete všechny speciality odnést nebo objednat k doručení také v přerovské restauraci U labutě. Z podniku s vyhlášenou kuchyní bude Hanácká zabíjačka chutnat jistě znamenitě. 
    V týdnu mezi 23. - 30. lednem nabídl masopustní hody i restaurant Gusto Plzeňka Brno. Šéfkuchař Michal Janík vedle všeho, co dělá zabíjačku zabíjačkou přidal ještě domácí uzenou vepřovou klobásu International  a na závěr jablko v županu s vanilkovým krémem. Zaujala mne však jiná věc, na fotografii krvavé prdelačky s česnekem a majoránkou tone v polévce řádná porce - mrkve! Také kudrnka… Opravdu svérázné pojetí receptury, s nímž jsem se dosud nesetkal!
    Hotel Port v Doksech u Máchova jezera se vydal cestou, kterou připravil kalendář a příště nastane za mnoho let. V jednom dni, 14. února, se totiž sešly dvě významné události. Masopustní neděle a svátek svatého Valentina. V Portu obě události sesnoubili a podle toho připravili i sortiment okénka. Zastavit se můžete například pro zabijačkovou polévku s kroupami, konfitovaný bůček s bylinkami podávaný na šouletu, domácí koblížky se skořicovým cukrem – ty za masopust. Valentin kontruje lehčím kalibrem, domácí raviolou s krůtím masem a bylinkovou omáčkou na rukolovém salátku.
    Suma sumárum nemusí tedy letošní okleštěný masopust dopadnout vůbec špatně!



    Fota: The Catering, Národní muzeum v přírodě Rožnov, archiv Milana Ballíka
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.