Chladivé zázraky v kornoutech

Chladivé zázraky v kornoutech

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallikNezjistíme už patrně, kde se objevili první předchůdci zmrzliny. Zda v Číně – odtud ji údajně přivezl Marco Polo – Mongolsku, tam se měla zrodit „pravá“ zmrzlina, tedy na bázi mléka – či se jí v podobě prvních „sorbetů“ osvěžovali římští patricijové či starořečtí labužníci, kterým rychlí běžci přinášeli na její výrobu sníh z hor.  Ve hře jsou také Arabové, i jim se přičítá export mražené pochoutky do Evropy. Ono to vlastně není tolik podstatné jako to, kdo svým vynálezem pomohl k jejímu masovému rozšíření. V sedmdesátých letech devatenáctého věku přišel s prvním opravdu fungujícím mrazicím přístrojem Karl von Linde, a vývoj, spojený s elektrifikací, přivedl možnosti mrazení, a tím i výrobu a uchovávání zmrzliny mezi širokou obec konzumentů. Od tehdy se dá hovořit o bouřlivém vývoji této osvěžující lahůdky, kterou proslavili a k dnešním úžasným možnostem přivedli italští zmrzlináři.  



    Současný boom, který zmrzlinu i u nás prakticky vyvedl z mantinelů sezónnosti mezi celoročně frekventovaný produkt, znamená velký posun i v její kvalitě. Ne plošný, za mimořádnou úroveň a rozmanitost druhů může hrstka nadšenců, kteří nabízejí davům milovníků doslova pohádkové mražené sny. 



    Jde o pár řemeslných zmrzlinářů, ti si vytkli za cíl oprostit zmrzlinu z mokřadu velkoprůmyslové prostřednosti a přiblížit ji co nejvíce fenomenálním produktům právě italských mistrů. Někteří důsledným samostudiem a cestou pokus – omyl, jiní absolvováním nejvyššího oborového vzdělání na Carpigiani Gelato University v Bologni, ještě další navazují na zkušenosti z rodné Itálie. Díky těmto, až fanatickým věčným badatelům na poli kvality, si můžeme pochutnávat na neuvěřitelných kreacích chutě burcujících zmrzlin. Ať mléčné, smetanové, s rostlinným tukem či ovocné z vody, nebo sorbety (poslední dvě se liší podílem ovocné složky), každá jedna je vymazleným produktem za jehož konečnou podobou stojí mnohdy až desítky pokusů. Výsledkem jsou ale vždy zmrzliny či sorbety, hodné toho jména. 



    Ještě je třeba zmínit jeden trend, který zejména v posledním čase posunuje zmrzliny do pole zájmu kuchařských kreativců. Zmrzlina se stává plnohodnotným chodem meníček na lístcích restaurací nejvyššího ranku. Namátkou vzpomenu pečené fíky, citronový tymián, zmrzlina z gorgonzoly a karamelizovaných vlašských ořechů.



    Když uvidíte před malými krámky stát velké fronty – na Újezdě, Výtoni, v Rytířské či Husově, postavte se do řady. Než na vás přijde řada, dobře si prohlédněte pult s nabídkou. Oříšková s nejlepšími italskými jádry ve hmotě, smetanová pistáciová se semínky z Bronte, či oblíbené sorbety s alkoholovou bází. Ale také avokádová, kopřivová a jiné bláznivosti. Všechny však neskonale lahodné. 



    Bohatá a utěšená je situace v nabídce opravdu výborných zmrzlin. Můžeme za to vděčit těm, kteří dnes a denně pracují na tom, aby nás pokaždé překvapili nějakou oslovující, svěží, patru lahodící novinkou, která tak spolehlivě osvěží horké dny tohoto léta. 
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu