České ovoce – symbol nejen prázdnin

České ovoce – symbol nejen prázdnin

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallíkVedle třešní, provázejícími vstup do prvních prázdninových dnů, je dalším symbolem osvěžení v letních vedrech kupodivu zelenina. 



    Skutečně, meloun, totiž, který je jistě vítanou pochoutkou i osvěžením v letních vedřinách, je botanicky opravdu zeleninou. Po jahodách a vedle třešní, se kterými se na pultech obchodů či tržištích potkává zhruba ve stejné době, je patrně nejvyhledávanější prázdninovou lahůdkou. I když obsahuje až pětaosmdesát procent „pouhé“ vody, dokáže dodat i nějakou tu kalorii a vitamín. Takže nejen příjemné mlsání, ale i zdroj tělu potřebných látek. 

    Projděme si ale druhy a odrůdy ovoce, které zraje v českých sadech. Vynecháme importované exotické. Divoce rostoucí borůvky a brusinky však svůj význam v nabídce jistě mají. Potom vypadá česká scéna tuzemského ovoce následovně. 



    Od angreštu po višeň registruje Státní odrůdová kniha 17 druhů ovoce v celkem 358 odrůdách. Vezměme ale v potaz, že se pěstují i další neregistrované sorty. Vybavuje se mi teď jenom josta (srstka angrešt x černý rybíz), ještě asi aronie. Daleko širší, než avizovaných devět odrůd, je škála u jahodníků. 

    Ale ať či tak, za těmi čísly se ukrývá nepřeberné množství využití toho, kterého ovoce pro gastronomické účely. Sirupy, marmelády, šťávy, pekárenské produkty … Stále více po nich sahají i kuchaři, vidíme to na mnoha lístcích, kdy ovocné omáčky bývají často zpestřením chuti steaků, například. A kde je cukrařina, která se bez ovoce vlastně neobejde? Co jen dortů, pohárů, zmrzlin, můžeme zaznamenat. I pouhý jeden příklad od každého by vydal na pěkných pár svazků. 



    Podívejme se spíš na ovoce v toku léta. O jahodách a melounu, už řeč byla. Po nich přicházejí na řadu letní jablka, nádherně osvěžující. A jejich trhání v dětství?! Nedozrálé plody bývaly provokativně kyselé, pravda. Ale protože vlastně zakázané, tak výborné. 

    Maliny jsou dalším druhem spojeným s časem sladkého nicnedělání - řeč je o školním věku. I ostružiny, v lese potom borůvky či brusinky. Pomalu se, přes první hrušky přesouváme k ořechům, a to už je trochu smutné. Když dozrávají, je s prázdninami konec. Ale ne s ovocem, jednak přicházejí na pořad podzimní odrůdy jablek a hrušek, borůvkový koláč nás provází v tom čase pravidelně. 



    S přihlédnutím ke spotřebě na hlavu a rok u nás – v roce 2016 to bylo 84 kg čerstvého ovoce, a domácí produkcí – necelých tři sta dvacet tisíc tun, se stále více otevírá prostor pro dovozce. Neúroda po jarních mrazících, sucho, nedostatek pracovníků na sklizně, i nízké výkupní ceny jsou faktory, hrající pro ně. Svou roli hraje i jakost. Trendy po prosazování regionálních výpěstků tento faktor dá se říci eliminují. Hodně ve věci dělá také náš zpracovatelský průmysl. Mrazírny a konzervárny zaručují, že i po sezóně máme možnost vychutnat si tuzemské ovoce. Mnohdy lepší čerstvého. 



    Sečteno, podtrženo. Přes sebesložitější podmínky, jimž čeští ovocnáři musí čelit, tuzemské ovoce na český stůl patří, a vždycky patřit bude. A to jsem ani nezmínil naše meruňky, švestky, …
     

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.