České brambory – kam se poděly?

České brambory – kam se poděly?

Send by e-mail

 
 
  • Autor: Milan BallikVe vysokých polohách jižní Ameriky se pěstují už více, než dva tisíce let. Byly hlavním zdrojem potravy tamních horských národů, sloužily i k výrobě alkoholického nápoje. V mnoha ohledech a mnoha státech „Latiny“ je tomu tak dodnes.  Tušíte správně, dnes to bude o bramborách.

    Jak se dostaly do Evropy, o tom existují pouze nedoložené, pověstem podobné zprávy. Ale ať to byl sir Francis Drake, sir Walter Raleigh – ten prý dovezl první sazenice anglické královně Alžbětě I. - nebo opravdu Španělé, není dnes už důležité. Hlavním bonusem brambor je, že od svého objevení se v Evropě byly a jsou významným zdrojem potravin. V této roli pomohly v minulosti zachránit miliony lidí před hladomorem.



    V Čechách se – prý, objevily brambory v někdy první čtvrtině sedmnáctého věku. A jako při každé nové importované rostlině, bylo to zprvu v zahradách panských a klášterních coby okrasná květina.   Velkou moc jim přičítali také mnozí lékaři té doby.

    K proniknutí brambor do kuchyní došlo o zhruba dvě století později v Prusku. Odtud, přes Branibory, se brambory v roli potraviny dostaly i na česká pole a do českých kuchyní. Jejich výhodou je bohatý obsah všech možných zdraví podporujících prvků, a poměrně snadné pěstování. Zvlášť v podmínkách mírného klimatického pásma. Co nemají v množství výživné hodnoty, to dohánějí brambory vysokými výnosy.  Můžeme přičíst další bonus – významný obsah vitamínu C, a dobrou skladovatelnost. Možná i proto se dostaly do Evropy coby prevence či léčitelé kurdějí. 



    Brambory se po éře okrasných rostlin na panských zahradách dostaly do kuchyní, nejprve panstva a řádových bratří. I když jejich premiéra coby krmě nebyla zvlášť šťastná. Kuchař královny Alžběty I. jí údajně jako první jídlo připravil – salát z natě. 

    Snad pro možnost pěstování v tvrdých podmínkách se dostaly na stoly prostého lidu. U nás to byly především chudé podhorské oblasti, kde se bramborám dařilo, a tamní horalé je zařadili do svých jídelníčků.  V mnoha zajímavých variantách jídel. Jistě si vybavíte bramboračku, škubánky, bramborové šišky, bramboráky, ovocné knedlíky z bramborového těsta, a dlouhou řadu dalších pokrmů. Škála jídel byla o to širší, oč se od sebe receptury v jednotlivých regionech lišily. 



    Jak si stojí brambory v našich kuchyních dnes? Nevalně, nutno říci. Na nějaký čas se trochu vytratily pod přívalem italské pasty či asijských nudlí a rýže. Jejich roční spotřeba na hlavu a rok představuje 67,8 kg. Což není mnoho. Výživoví odborníci tvrdí, že pro to, abychom optimálně využili všech blahodárných prvků v bramborách obsažených, měli bychom jich ročně konzumovat okolo sta kilogramů. To ovšem naráží na již zmíněnou nízkou produkci. 



    Je škoda, že plodina, která si kdysi v zemi původu získala i vlastní božstva, a u nás byla svého času mimořádně kvalitní, žádanou a exportovanou surovinou – jen v odrůdové knize je pod bramborem uvedeno 140 položek a Vysočina bývala velevyhlášenou pěstitelskou oblastí - je ve stále vyšší míře odkázána na import. 

Přihlásit k odběru newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a budeme Vám pravidelně zasílat nové články do e-mailu. Váš kontaktní email bude použit pouze za účelem zasílání našeho newsletteru, nebude předáván žádnému dalšímu subjektu. Zasílání můžete kdykoli ukončit kliknutím na link ve zprávě, kterou Vám bude newsletter doručen.

 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.