Představení projektu

Vážené dámy a vážení pánové,
 
česká kuchyně patří bezesporu mezi kulturní a kulinářské bohatství, které Česko má. V mnoha zemích Evropy je právě gastronomie jedním z důležitých nástrojů propagace. Také z tohoto důvodu vznikl ve spolupráci agentury CzechTourism s Asociací hotelů a restaurací ČR a Asociací kuchařů a cukrářů ČR projekt Ochutnejte Českou republiku aneb Czech Specials. Naším společným cílem je zatraktivnit potencionální turistické destinace (regiony) a představit je prostřednictvím kulinářských specialit, jak zahraničním, tak i domácím turistům. Projekt podporuje logo CzechSpecials jako signifikantní označení pro restaurace a hotelové provozy, které do něho na základě certifikace vstupují a rozhodly ve svých zařízeních připravovat nejen národní pokrm - českou svíčkovou, ale také místní speciality, související s tradicí příslušného regionu.
 
Kromě webových stránek projektu CzechSpecials, realizuje CzechTourism pro další propagaci české gastronomie řadu marketingových aktivit doma i v zahraničí. Pro všechny tři partnery je velmi důležité, aby turisté, kteří navštíví Českou republiku v rámci výletu, dovolené či služební cesty, měli důvod přijet znovu a objevovat krásy naší země nejen přes originální českou kuchyni, ale i pro další turistické atraktivity. Dobré jídlo, přátelská obsluha v příjemném prostředí by měly být zdrojem zážitků, kvůli kterým se budou do Česka rádi vracet.
 
Věřím, že se díky projektu CzechSpecials podaří více zviditelnit naši gastronomii a zvýšit kvalitu služeb v pohostinství.
 
Přeji vám všem jedinečné kulinářské zážitky a mnoho příjemných chvil spojených s cestováním po České republice.
 
Monika Palatková
generální ředitelka České centrály cestovního ruchu – CzechTourism

Vážení přátelé,
nikdy ve svém životě bych nepředpokládal, jak může být těžké sestavit kuchařku, jež by si kladla za cíl představit světu speciality regionálních kuchyní.
 
Bylo zajímavé pozorovat tříbení názorů i návrhů a bylo nádherné, že všichni, kdo se na přípravě podíleli, si před sebe kladli jediný úkol, docílit, aby konečný výtvor pomohl zpopularizovat to, co v posledním desetiletí bylo opomíjeno.
 
Jsem rád, že tato doba je za námi, protože zapomenout vařit to, co se v jednotlivých krajích vyvíjelo staletí, by bylo pohrdáním naší národní historií. Myslím si, že ve spolupráci naší Asociace hotelů a restaurací ČR s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a za vydatného přispění CzechTourism vzniklo dílo, jež zajistí, že naše tradiční krajová jídla nezapadnou do zapomnění, protože se zcela jistě máme čím pyšnit.
 
Naši kuchaři mají v současné době jedinečnou šanci k tomu, jak zajistit lepší propagaci své restaurace a zároveň ukázat našim hostům jídla, která valná většina naší mladé generace ani neumí uvařit, ale ráda je ochutná. Nepohrdejme proto znalostmi našich předků, protože zkušenosti, jež sbírali mnoho let, se promítly do jejich jídelníčků.
 
Jsem přesvědčen, že ti, kteří znají krajová jídla jen z doslechu, je rádi ochutnají a my bychom jim k tomu měli dát příležitost.
 
Věřím, že spojení dobrého jídla a přátelského prostředí našich útulných restaurací je dalším krokem na cestě za zlepšováním kvality, pohostinnosti a atraktivnosti krásných koutů naší vlasti. Proto je nejvyšší čas začít jak s regionální kuchyní, tak s kvalitou.
 
Těším se, že od vás, našich hostů, budu na každém kroku slýchat, že vám chutnalo a že jste spokojeni.
 
Václav Stárek
prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky

Vážení příznivci dobrého jídla,
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky je členem celosvětového svazu kuchařů - WACS. Díky spolupráci s členskými státy - ať už při konferencích, kongresech, mezinárodních soutěžích či jiných odborných setkáních jsem měl možnost ochutnat při návštěvě hostitelských států vždy jejich domácí kuchyni. Na uchování receptur a jejím tradičním podání si zakládají všude.
 
O to větší zklamání zažívám při cestách po naší republice, kdy na mnoha místech přetrvávají zřejmě vzpomínky na „zlé časy", kdy se tolik necestovalo, takže exotický nádech čehokoli zahraničního zajistil zájem hostů. Dobrou českou kuchyni jsme nahradili imitací těch exotických. Nárůst počtu pizzerií, italských, mexických, čínských a jiných restaurací - nehledě na úroveň gastronomie v nich - by snad nebyl tak znepokojující, pokud by zůstal zachován kvalitní základ naší - české kuchyně. Bohužel míst, kde by si host mohl pochutnat na našich tradičních pokrmech nebo na regionálních specialitách, je opravdu velmi málo.
 
Tato skutečnost byla hlavním důvodem pro to, že jsme nejen uvítali myšlenku agentury CzechTourism podpořit českou tradiční gastronomii a regiony, ale hlavně se aktivně podílet na spolupráci při realizaci a projekt „Czech Specials" spolu s Asociací hotelů a restaurací ČR všestranně podpořit.
 
Věřím, že odborným týmem vybrané receptury a jejich praktické ukázky v podání šéfkuchaře Martina Havla vás osloví a že jsou dostatečným dokladem toho, že je z čeho vybírat a že stojí za to ctít a připomínat všem naše společné bohatství.
 
... a co jsem zaslechl od labužníků? „... já osobně bych uvítal při návštěvě regionu v nabídce například lipový čaj s medem a chléb se škvarkovou pomazánkou nebo se sádlem a cibulkou ..."
 
Věřme tomu, že ono staré známé - někdy méně je více - stále platí, a já jsem přesvědčen, že kvalita si vždycky najde toho, kdo ji dokáže ocenit.
 
Miroslav Kubec
prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

"Děkuji Bohu, že mi dal do vínku umění kuchařské. Nesmíte ale usnout na vavřínech - uspěje jenom ten, kdo se dále vzdělává, pracuje sám na sobě a má své řemeslo jako koníčka - prostě vaří srdcem."
 
Martin Havel se profesionálně začal zabývat kuchařských řemeslem v roce 1984. Během své profesní kariéry byl šéfkuchařem přibližně v desítce různých restauracích. V současné době je executive chefem v Hotelu Park Holiday v Benicích a předsedou pobočky Asociace kuchařů a cukrářů v Mariánských Lázních. Z jeho profesních úspěchů jmenujme bronzovou medaili v soutěži Intergastra Stuttgart v roce 2003, zlatou a bronzovou medaili v soutěži Interhoga v Norimberku v roce 2005 a bronzovou medaili na kuchařské olympiádě Erfurt v roce 2008.
 
 
Martin Havel
předseda pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR v Mariánských Lázních