Tradiční svatomartinská husa se nadívá jablky a hruškami

Send by e-mail

Tradiční svatomartinská husa se nadívá jablky a hruškami

Proč se na svátek svatého Martina jedí husy, když je jejich patronem? Legenda praví, že husy kejháním rušily Martina v kázání, a tak skončily za trest na pekáči. Kdo si podle lidového rčení na sv. Martina husu nedá, bude prý celý rok hladovět.
 


Děvčata obdarovávala chlapce svatomartinskými rohlíky 

Pro naše předky znamenal sv. Martin uzavření hospodářského roku a k tomu patřila i svatomartinská husa. Kromě husy se pekly i tradiční svatomartinské rohy, rohlíky nebo podkovy. Sloužily jako výslužka odcházející čeledi a dívky jimi obdarovávaly mládence.  


Na svatého Martina se ochutnává první mladé víno

I v dnešní době je v Česku tento svátek spojován zejména s  pečenou husou. V tento den se také načíná první víno nového ročníku, které ctí jméno svého patrona a nazývá se proto svatomartinské. Toto víno, které zraje pouze několik málo hodin, má svěží ovocitou chuť. Mělo by se vypít do Velikonoc, aby o svou svěžest nepřišlo. Je-li lahodné, značí to, že se vydaří celý vinný ročník.  


A jak se v Česku připravuje husa? 

Den před pečením je důležité husu nasolit, pěkně vně i zevnitř okmínovat a nechat ji přes noc v chladu odpočinout. Tak maso krásně zkřehne. Před pečením se do ní vloží hrušky a jablka, ale chutnou náhradou mohou být také švestky. Pak už ji stačí jen upéct a podávat s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím. V týdnu kolem svátku sv. Martina nabízí celá řada restaurací Czech Specials speciální Svatomartinské menu, kde kromě husy můžete nalézt také například výtečnou paštiku z husích jater nebo polévku - husí kaldoun. Připravte si hodovou husu podle našeho receptu.
 

 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.