Řepa a křen patří k nejoblíbenějším českým sezónním plodinám

Send by e-mail

Řepa a křen patří k nejoblíbenějším českým sezónním plodinám

Řepa i křen jsou typickými českými sezónními plodinami, které jsou chutné, zdravé a mají v české kuchyni široké využití. Silně aromatický křen se navíc s červenou řepou více než vhodně doplňuje a společně tvoří dvojici, bez níž by byla česká gastronomie ochuzena o dva prvky, které mají v tradiční české kuchyni své pevné místo.

Červená řepa – královna sezónních plodin

Tato kouzelná kořenová zelenina se hodí pro studenou i teplou kuchyni a může být tak vítaným zpestřením našeho jídelníčku, ale také cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Ze syrové i vařené řepy připravujeme různé saláty či pomazánky. Její chuť skvěle ladí s česnekem, zelím nebo křenem, ale také s pomeranči a jablky. Lze z ní také připravit jednoduchou a chutnou polévku.
 
Řepa dokáže skvěle posloužit i jako příloha k pečenému masu a minutkám. Stačí ji jen povařit, osolit a pokapat citrónem a máslem. Zároveň exceluje nejen ve slané či kyselé úpravě, ale také „na sladko“. Z řepy můžete připravit lahodnou bábovku, kakaový koláč s bílou čokoládou a tvarohem, kakaové řezy nebo čokoládový dort. Právě v kombinaci s čokoládou je řepa přímo skvělá. Vyzkoušejte a budete překvapeni, jak lahodně řepa chutná i jako součást dezertů.


Česko bylo na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí

Prakticky ruku v ruce s červenou řepou kráčí v české kuchyni křen, který ji perfektně doplňuje v salátech a pomazánkách. Lidstvo ho zná a pojídá už přes 3 000 let, tvoří však také obsáhlou kapitolu české gastronomie. Česko bylo dokonce na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí a i dnes se zde pěstování křenu těší veliké oblibě. Nejznámějším místem produkce je už od 17. století Malín u Kutné Hory, kde byl také detailně propracován způsob pěstování odrůdy zvané “Malínský“.
 
V kuchyni se uplatní zejména čerstvý nastrouhaný křen jako velmi pikantní doplněk k libovolnému masu. Výborná je ale také křenová omáčka v kombinaci se šunkou od kosti. Pro inspiraci můžete navštívit restauraci Dačický v Kutné Hoře, kde si můžete pochutnat na filetu ze pstruha ve smetanovém dresinku s koprem a křenem.
 

Kde ochutnat pstruha se salátkem z jablka a křenu?



 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.