Pivní stezka Plzeň

Send by e-mail

Pivní stezka Plzeň Zastávky na trase: Pivovar Modrá Hvězda (Dobřany), Pivovarská restaurace Na Spilce, Pivovar Groll, Pivovar Purkmistr
Délka trasy: 5 km (nezahrnuje cestu vlakem z nádraží Plzeň – Dobřany a zpět; cesta trolejbusem Pivovar Purkmistr)
Časová náročnost: 1.15 hod. (plus cca. 30 min. vlak, 30 min. trolejbus)
Finanční náročnost: 450 Kč/os.
 
Pokud vyhledáte obrázky na slovo „pivo“, většina výsledků bude nejspíš stejná – zlatavý mok završený bohatou bílou pěnou. To je celosvětový archetyp pro pivo a to pravé se zrodilo zde, v Plzni roku 1842. No není to dobrá záminka k tomu, dát si jedno nebo dvě pivka. A můžeme začít hned, jen pár set metrů od vlakové stanice, kde...

 

Počkat! Kolik je hodin? Musíme změnit plán! Právě totiž odjíždí vlak do Dobřan - rychle naskočme! Cesta vlakem zabere pouhých 15 minut a poté přímo na hlavním náměstí najdeme pivovar Modrá Hvězda. Zdejší pivovar je příjemným místem s velkou pivní zahradou a s restaurací rozdělenou do dvou místností. Hádejte, kde budeme sedět? U baru - jasně, přímo vedle varny!
 
Tato pivnice a hotel byly otevřeny v roce 1998 a v posledních letech si jejich piva vysloužila dobrou reputaci, objevují se často i v pražských hospůdkách. Mají relativně širokou nabídku piv,  a protože jdu rád proti zažitým zvyklostem, vybírám si jejich černý ležák - plný chuti a dost bohatý na to, že by mi úplně stačil k obědu. Máte hlad, ale ne tak velký, že si chcete dát plnohodnotný oběd? Dejte si bramboráčky s kysaným zelím, určitě si pochutnáte.

Bramboráčky - pivovar Modrá hvězda
 
Dáme další rundu? Počkat... musíme chytit vlak do Plzně. A jsme tady, ještě jednou na hlavním nádraží v Plzni. A jak už jsme říkali předtím, dopřejeme si pravou „plzeň“- Pilsner Urquell, bezpochyby historicky jedno z nejvýznamnějších piv.
 
Dokážete si asi představit, že právě v tomto městě je mnoho míst, kde se dá pít dobrá Plzeň (Pilsner Urquell). Já však tvrdím, že nejlepší je jít tam, kde to celé začalo, přímo do pivovaru. Náhoda tomu chtěla, že je velmi blízko vlakové stanici. Opravdu náhoda!
 
Pivovarská restaurace se jmenuje Na Spilce. Rozsáhlá provozovna je rozdělená do dvou místností, a  nachází se, jak jméno napovídá, ve starých kvasných prostorách pivovaru. Toto místo je nesmírně  populární u místních obyvatel, ale i u návštěvníků. Myslím, že nemusím opakovat, jaké pivo zde ochutnáme, že ne? Čerstvé je nejlepší a čerstvější než na prohlídce pivovaru toto slavné pivo nikde jinde nedostanete. A pokud máte ještě hlad, jistě vám udělá dobře česká specialitka – nakládaný hermelín, stejně tak, jako další pivo.

Restauarce Na Spilce
 
Další cíl našeho putování je jen kousek odtud. Je to minipivovar s restaurací, který má díky svému názvu jisté propojení s Pilsner Urquell. Pivovar Groll – pojmenovaný na počest prvního sládka Plzeňského pivovaru, rodáka z  nedalekého Bavorska, který vytvořil první recepturu. Ta se do dnešních dní příliš nezměnila a pivo podle této předlohy - spodně kvašený ležák - se těší stále vysoké oblibě v Čechách i ve světě.

Pivovar Groll
 
Je to velmi příjemné místo. Mají velkou terasu pro relaxaci nad oběma jejich pivy – točí zde světlý a tmavý ležák. K tomu můžete ukusovat klobásku nebo jinou chuťovku. Nezáleží na tom, jaké je počasí, vždy dávám přednost posezení uvnitř, protože mám rád prostory Pivovaru Groll. Hospoda je malá a útulná s množstvím tmavého dřeva a dovnitř neprochází mnoho světla. Samotná varna je nahoře v restauraci, a pokud je otevřená, stojí za to se na ní podívat. Vypadá jako místnost, kterou najdete v barokním zámečku a přesto jste stále v pivovaru. Nádhera!
 
Je čas udělat si krátkou pauzu. Ne protože bychom chtěli, ale protože musíme. Musíme se dostat k naší poslední zastávce pivní stezky a projít tak centrum města Plzeň.
 
Plzeň je velmi pěkné město. Zahraniční turisté se nejspíše zaměřují na nejslavnější městskou atrakci – pivovar, ale přicházejí tak o mnohé. Procházka kolem Náměstí Republiky a přes Kopeckého a Šafaříkovy sady Vám to dokáže. V těchto ulicích je hodně živo s mnoha místy, kam zajít na jídlo nebo drink. Můžete je navštívit později, nyní si uděláme poslední zastávku - a jak se dalo čekat, to nejlepší jsme nechali na konec.
 
Po zhruba 15ti minutové jízdě trolejbusem č. 10 nebo 13 do zastávky Generála Lišky se dostaneme na jižní předměstí Černic, do klidné rezidenční čtvrti, kde se nachází Pivovar Purkmistr.

Tento nádherný komplex, který zahrnuje hotel, bowling, pivnici a pivní lázně je situován na ještě hezčím náměstí, které jakoby patřilo do jiné doby. Purkmistr je jeden z nejlepších minipivovarů v zemi a to nejen díky pivu. Je také vyhlášený svými kulinářskými specialitami. Máte ještě hlad? Doporučujeme Vám opravdovou lahůdku - kachní kompot. Zní to skvěle a chutná to ještě lépe! Stejně jako další pivo.

Pivovarský dvůr - restaurace Pukrmistr

Hotelový dvůr se spolu s náměstím stávají každou třetí sobotu v září dějištěm nejlepšího českého pivního festivalu. „Slunce ve skle“ je přehlídka mikropivovarů z celé země a je neuvěřitelně populární akcí mezi pivními fajnšmejkry z České republiky, ale i ze zahraničí. Určitě si nenechte příští ročník ujít. 

Pivovarský dvůr - restaurace Pukrmistr
 
Z Plzně si vlastně nenechte ujít nic – je to nejen skvělé pivní město, ale i fantastická turistická destinace. Ale teď si dáme ještě jedno pivo na závěr, vždycky přece můžeme odjet tím dalším autobusem.

Foto: David Marvan, Max Bahnson

 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.