Omáčky - chlouba české kuchyně

Send by e-mail

Omáčky - chlouba české kuchyně

Nejen svíčková na smetaně, která pomyslně českým omáčkám vévodí, ale i nesčetné varianty se základem nejen ze smetany jsou jasným důkazem, že omáčky patří mezi gastronomické poklady tradiční české kuchyně. Pestrá paleta jejich lahodných chutí si vás podmaní jednou provždy, stačí ochutnat.

Svíčkovou na smetaně, královnu mezi českými omáčkami, naleznete v jídelním lístku naprosté většiny restaurací. Tradičně se k ní jako příloha podává houskový knedlík. Nesmí chybět plátek citrónu a brusinkový terč se šlehačkou. Jedině tak je svíčková na smetaně kompletní a rozehrává svou dokonalou harmonii chutí.


Bez omáček by to v české kuchyni prostě nešlo! 

Vedle svíčkové skýtá česká kuchyně řadu dalších omáček, jež chutnají opravdu jedinečně - koprovou, houbovou, rajskou, případně křenovou omáčku doplňuje okurková omáčka. Nesmíme opomenout ani kuře na paprice a rajskou omáčku, jež se obvykle podává s hovězím masem nebo s paprikovým luskem plněným mletým masem. 

Základem omáčky je bešamel nebo jíška, která se povaří s kořením v mléce a výsledný pokrm zahustí. Následně přidáme prolisovanou, povětšinou zeleninovou směs. Pokud je omáčka příliš hustá, je možné ji rozředit podle chuti vývarem, případně i vínem. Z něho se vařením vypaří alkohol a vznikne tak redukce, která je plná chuti.


Omáčky na sto způsobů a chutí

Hlavní chuťový tón omáčky udává vždy jedna surovina, která musí být velmi koncentrovaná -  může to být kopr, houby nebo například zelenina. Po prolisování a spojení s bešamelem a vývarem stačí už jen přidat smetanu a omáčka je hotová. 
Skvěle si na českých omáčkách pochutnáte, pokud je vyzkoušíte v síti gurmánských restaurací Czech Specials. Pravou českou svíčkovou omáčku si vychutnáte například v restauraci Zlatá kovadlina v Mladé Boleslavi.
 

Kam na vítěznou svíčkovou?





Kam na hovězí líčka v šípkové omáčce?





 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.