Nikdo nemá houby rád tak jako Češi

Send by e-mail

Nikdo nemá houby rád tak jako Češi

V Čechách se s oblibou žertuje, že všechny houby jsou jedlé, některé však jen jednou. Houbaření, tedy sbírání hub, je ve skutečnosti v Česku jakýmsi národním sportem. Rozlišování jedlých hub od nejedlých, nebo dokonce jedovatých hub je uměním svého druhu, které se dodnes často předává z generace na generaci.

Sbírání hub v sobě snoubí pohyb i odpočinek v přírodě 

Především v letních měsících vyrážejí na výlety za houbami do lesa celé rodiny. Sbírání hub je příjemným koníčkem, u něhož při procházce v lese můžete načerpat energii a zapomenout na každodenní starosti. Je to ovšem také klid a ticho lesa, které nás lákají vyrazit do přírody. Zaslouženou odměnou nám pak může být úlovek v podobě oblíbených druhů hub. 

Sbírání hub má u nás velmi dlouhou tradici. Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o velmi vítané zpestření jídelníčku. Podobně populární je sbírání hub u našich východních sousedů, v mnoha evropských zemích ale českou vášeň pro houbaření považují za jakousi raritu. 


Houby nasbírané v lese chutnají i voní lépe

Jakmile jednou ochutnáte babku, podhřiba nebo bedlu, co vyrostla v lese, už nikdy vás nenadchne žampion vypěstovaný na farmě, který je proti lesní houbě prakticky bez chuti a vůně. V lese nasbírané houby mají výraznou chuť, často se proto do jídel používají spíše jako koření. Houby velmi chutně doplňují dušené maso, mohou se smažit, grilovat, restovat na kmínu, umíchat s vejci, mohou být součástí receptů s těstovinami, hodí se zvláště do smetanových omáček. 

Kloboučky bedel nebo masáků jsou velmi chutné, když se usmaží v trojobalu. Výborně se také hodí k dochucení polévek. Milovníci hub si mohou dopřát takové dobroty, jako jsou gratinované houby, pečený houbový pudink, nadívané kloboučky či hovězí roštěnou na liškách. Na vynikající hovězí pečeni s hříbky se můžete vypravit například do hotelu Epocha v Janově nad Nisou.
 

Kam na vepřovou panenku s hříbkovou omáčkou?


Kam na nejlepší liškové ragú?



 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.