Nepodařenému koláči se říkalo frgál

Send by e-mail

Nepodařenému koláči se říkalo frgál

Kdo neochutnal typický valašský frgál, neví, co je to skutečně dobrý koláč. Obrovské kulaté koláče z kynutého těsta s bohatou sladkou náplní a drobenkou navrchu jsou chloubou Valašska. Poctivá náplň je často téměř dvakrát tak vysoká jako podkladové těsto. 


Dříve se frgály pekly s kysaným zelím nebo řepou

Valašským frgálům se v jejich domovském kraji říká také pecáky nebo prostě jen koláče. První zmínky o frgálech najdeme již ve tři staletí starých písemnostech. Valaši dokázali jejich pečení dovést v průběhu času k  dokonalosti.

Kdysi se označením frgál nazýval nepovedený koláč. Původně se také pekly s náplní z kysaného zelí nebo řepy, ale s takovým se dnes již nesetkáte. Dnes jsou náplně frgálů výhradně sladké a sypané sladkou drobenkou. Mezi nejoblíbenější patří frgály s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Pekly se původně především u příležitosti různých slavností a na svatební hostiny. V bohatých rodinách si je však mohli dovolit i jako nedělní zpestření jídelníčku. 


Tajemství dokonalého frgálu spočívá v trojím kynutí

Frgály jsou unikátními pekárenskými výrobky, které byly na sklonku roku 2013 zařazeny mezi produkty s chráněným zeměpisným označením. Pokud si tedy koupíte pravý valašský frgál, můžete si být jistí, že byl vyroben podle tradiční receptury a z těch nejlepších ingrediencí. Kouzlo úžasné chuti těchto koláčů je zdánlivě jednoduché a Valaši se o něj s vámi rádi podělí. Základem jsou poctivé suroviny a dokonale vyválené těsto. Zároveň platí, že sladké náplně a drobenky musí být na frgálu vždy víc než těsta – koláč pak není suchý.
 
Podstatou skvělého frgálu je pak trojí kynutí. Poprvé se těsto nechává kynout po vypracování. Podruhé pak, když se rozdělí na jednotlivé bochánky. Než se dají koláče péct do trouby, kynou nakrátko potřetí. Díky tomu je výsledný frgál nádherně vláčný. Nezačaly se vám sbíhat sliny? Vynikající tradiční frgály můžete ochutnat v Restauraci & Café Lanterna ve Velkých Karlovicích.
 

Kde ochutnáte ty nejbáječnější frgály?