Na českém vinobraní nesmí chybět burčák!

Send by e-mail

Na českém vinobraní nesmí chybět burčák!

Tradiční podzimní slavnosti sklizně vinné révy se v České republice těší velké oblibě. Ve všech větších městech s vinařskou tradicí se každoroční vinobraní řadí mezi kulturní události, které svým významem přesahují hranice regionu. Vedle degustací vína a burčáku nabízejí vinobraní obvykle bohatý doprovodný program.

Vinobraní - dříve jen pro vyšší vrstvy

Tyto oslavy sklizně se v českých zemích masově rozšířily až v poválečném období. Dříve to byla zábava jen pro velmi majetné občany. Dnes jsou vinobraní masovou událostí a poveselit se můžete v každém větším městě, které je známé svou produkcí vína. Sklizeň prvních hroznů připadá na konec srpna a první týdny v září – pak mohou vinobraní vypuknout. Jednotlivá vinařství nabízejí na těchto slavnostech k ochutnání vína, která si získala v minulých letech velkou oblibu a věhlas, ale také méně známé druhy a skutečné speciality.


K burčáku se nečichá 

K zvláštnostem vinobraní patří v Česku takzvaný burčák. Jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt, jenž vzniká v prvním až druhém týdnu kvašení jako meziprodukt při výrobě vína. Ač většinou nepříliš vábné vůně – k burčáku se ostatně na rozdíl od vína nečichá – vyniká tento unikátní nápoj osvěžující sladkou chutí. Obsahuje vyvážený obsah alkoholu, cukrů a kyselin. Jedná se o téměř výhradně českou specialitu. Kromě některých oblastí Rakouska a Slovenska ho totiž jinde na světě neochutnáte. 

Mezi vyhlášená vinobraní s nezaměnitelnou atmosférou, která každoročně navštěvují tisíce lidí, patří historické vinobraní ve Znojmě či Pálavské vinobraní v Mikulově. Návštěvníci se vedle kulinářských lahůdek a dobrého vína mohou těšit z rozmanitého doprovodného programu. Ten obvykle zahrnuje tradiční folklorní vystoupení, koncerty oblíbených českých kapel i soutěže a atrakce pro děti. V mikulovském zámku se pravidelně během vinobraní koná také mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně.
 

Kam na výtečné biovíno?




Kam na jehněčí kýtu na červeném víně?





 
Novým šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna je Josef Tydlačka
 
Spa hotel Lanterna, který je součástí Resortu Valachy v beskydských Velkých Karlovicích a jehož restaurace Vyhlídka je certifikována v projektu Czech Specials, má nového šéfkuchaře. Hotelovou kuchyni nově vede 33letý Josef Tydlačka, který v Lanterně působí patnáct let, z toho tři roky byl zástupcem šéfkuchaře a v posledním roce výkonným šéfkuchařem. Byl také autorem velmi úspěšného menu První republika, které bylo nabízeno při nedávném Karlovském gastrofestivalu. Dosavadní šéf Pavel Václavík hotel opouští po 22 letech, aby se nadále věnoval vlastnímu podnikání v gastronomickém oboru a v poradenství. Stejně jako jeho předchůdce je Josef Tydlačka valašským patriotem, zastáncem moderní krajové gastronomie „Profilujeme se moderní valašskou gastronomií z čerstvých surovin, spolupracujeme s regionálními dodavateli a farmáři, pořádáme degustační večery pro gurmány, spolupracujeme s předními vinaři i michelinskými šéfkuchaři. Rádi k nám jezdí milovníci kvalitní gastronomie a wellness, s kuchyní jsou spokojeni a tuto linii určitě chci zachovat. Rád pracuji třeba se zvěřinou a jehněčím masem, ale také mě baví klasika – nejrůznější omáčky“, popisuje Josef Tydlačka.
.