Knedlíky - fenomén české kuchyně

Send by e-mail

Knedlíky - fenomén české kuchyně

Typická česká kuchyně by se bez nich neobešla. V oblíbeném českém „vepřu-zelu“ by chyběl třetí neméně podstatný článek, svíčková na smetaně s brusinkami by bez nich nebyla kompletní pochoutkou. Knedlíky mnoha druhů, sladké i slané, jsou  jedním z fenoménů české kuchyně. Ty bez náplně se nejčastěji používají jako příloha k masu a omáčkám, avšak nebylo tomu tak vždy.

Příběh českého knedlíku

Původně se názvem knedlík označovaly kuličky nebo šišky masa a máčené housky. Mouka se do nich začala přidávat až v 17. století. Tehdy se také knedlíky podobaly buchtám, zadělávaly se z mouky, vajec, kvasnic, soli a pekly se. O tom, jak se stalo, že se později začaly vařit ve vodě, nebo jak se do nich dostaly kousky ztvrdlého pečiva, se dodnes vedou spory. 

Dnes se česká kuchyně chlubí mnoha druhy kyprých knedlíků. Variací na nejrozšířenější houskový knedlík je knedlík karlovarský, jehož chuť je zvýrazněna bylinkami a zjemněna vaječným sněhem. Oblíbený je i knedlík bramborový, na něhož se těsto připravuje z mouky a vařených brambor. Z brambor se vaří také knedlík chlupatý, s moukou se mísí nastrouhané syrové brambory. 


Mezi knedlíky si vybere každý podle své chuti

Pýchou české kuchyně jsou pak knedlíky plněné, a to slané i sladké. Slané se obvykle plní špekem, slaninou nebo uzeným masem. S kysaným zelím a osmaženou cibulkou je to skutečná lahůdka. Sladké knedlíky se plní ovocem, marmeládou, tvarohem nebo mákem. Navrch se cukrují, pokapou rozpuštěným máslem a mohou se posypat skořicí nebo strouhaným perníkem. 

Pokud jste na kynuté ovocné knedlíky právě dostali chuť, nejlépe uděláte, když navštívíte některou z restaurací Czech Specials a ochutnáte knedlíky od mistrů. Vyhlášené ovocné knedlíky vám nabídnou ve Špindlerovské Hospodě ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou v Richtrových boudách nebo v Hotelu Šumava Inn na Kvildě. 
 

Kam na nejlepší jahodové knedlíky?




Kam na knedlíky plněné uzeným?