Brambory - oblíbená příloha i základ mnoha pochoutek

Send by e-mail

Brambory - oblíbená příloha i základ mnoha pochoutek

Brambory se v českých zemích začaly objevovat až v průběhu 17. století a to převážně jako pěstitelská kuriozita v zahradách šlechticů. Přesto zde nakonec v následujícím století dokonale zdomácněly, staly se nenahraditelnou součástí českého jídelníčku a dnes by stěží někdo věřil, že se na našem území nepěstovaly „odjakživa“.

V každém kraji mají brambory jiné jméno

Dlouho se v českých zemích pěstovaly jen odrůdy dovezené ze zahraničí. Na počátku 19. století pak spatřily světlo světa první odrůdy vyšlechtěné přímo na našem území. Pro brambory se tehdy užívalo na 30 různých pojmenování, z nichž některé se v závislosti na krajových nářečích používají dodnes. Místo brambor se tak můžete setkat s názvy jako erteple, zemáky, grumbíry, kobzole nebo kartofle.
 
Brambory se v Česku těší takové oblibě, že jsou dokonce oslavovány. V Bystřici pod Hostýnem se každoročně konají Slavnosti brambor. Do akce plné bramborových pochutin, kuchařských show, workshopů a soutěží jsou mimo jiné zapojeny také desítky restaurací po celé ČR, které v průběhu slavností podávají speciální bramborová menu.
 

Už jste někdy ochutnali brambory pečené v popelu?

Jednou z nejlahodnějších variací přípravy brambor je prastarý recept, kdy se brambory ve slupce zahrabou do žhavého popela dohasínajícího ohně. Pečou se dokud slupka nezuhelnatí a nedodá tak pečeným bramborům tu správnou lehce slanou „kouřovou“ příchuť.
 
Brambory se v Česku podávají jako příloha k mnoha jídlům, ale mohou tvořit i základ pro plnohodnotný pokrm, stačí jen trocha kulinářské fantazie. V české kuchyni se brambory zužitkovávají i rafinovanějším způsobem – z uvařených a nastrouhaných brambor se vypracovává těsto na bramborové knedlíky, ze syrových pak například na smažené bramboráky. Tradiční sladkou neřestí jsou škubánky z bramborového těsta s mákem a cukrem. 

Tyto a další bramborové speciality naleznete v nabídce mnoha restaurací. Zdaleka ne všude ale můžete ochutnat bramboráky či bramborové knedlíky s uzeným masem tak lahodné, jako v hotelu V Nebi, v certifikované restauraci Czech Specials nacházející se v Josefově dole, v srdci Jizerských hor. 

Kam na nejlepší knedlíky plněné uzeným?




Kam na nejlepší povidlové taštičky?